Busturi din Ploiești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

În orașul Ploiești, printre statuile și monumentele existente în locurile publice, se află și o serie de busturi ale unor personalități marcante născute în Ploiești sau a căror activitate este legată de acest oraș.

Bustul lui Radu Stanian[modificare | modificare sursă]

Bustul lui Radu Stanian

Pe partea dreaptă a Bulevardului Independenței, într-o piațetă creată de întretăierea a două străzi, se găsește bustul de bronz al lui Radu Stanian (1840 - 1897), avocat ploieștean, om politic liberal de nuanță radicală, participant la toate marile evenimente ale vremii lui, printre care luptele electorale din 1869 și mișcarea antidinastică din 1870. A fost deputat și senator, adesea în opoziție, și în mai multe rânduri primar al orașului, de numele lui legându-se multe realizări edilitare.

La câțiva ani după moartea sa, prietenii au luat inițiativa ridicării unui bust, inițiativă care a găsit mulți susținători și donatori. Realizator a fost artistul Themistocle Vidali (1873 - 1940), care, după cursurile primare și cele comerciale absolvite la Ploiești, a studiat sculptura la Școala de Belle-Arte din București, desăvârșindu-și studiile la München (cu von Rumen) și la Roma (cu Ettore Ferrari).

Bustul lui Ion Luca Caragiale[modificare | modificare sursă]

Bustul lui I. L. Caragiale

Născut în 1852 în comuna Haimanale, pe atunci în județul Prahova, Ion Luca Caragiale s-a mutat la Ploiești încă înainte de 1860. Iancu a urmat cursurile primare la Școala nr. l de băieți, având învățători pe care i-a făcut celebri: Zaharia Antinescu, Basil Drăgoșescu și M.I. Georgescu. După un an făcut la un pension particular, el s-a înscris în 1864 în clasa a doua a gimnaziului nou înființat, viitorul Liceu „Sf. Petru și Pavel”, unde, până în 1867, îndrumat de profesori străluciți, a pus bazele solidei sale culturi pe care o va desăvârși ca autodidact. A fost timp de aproape un an funcționar la Tribunalul Prahova, a fost martor al evenimentelor din 1869 și a participat activ la mișcarea antidinastică din 1870. Curând după aceasta, murindu-i tatăl, s-a mutat definitiv la București, trecând însă des și cu plăcere prin Ploiești, oraș care i-a inspirat multe dintre lucrările sale.

Primul bust al lui I.L. Caragiale a fost comandat în preajma celui de-al doilea război mondial, tinerei sculptorițe Letiția Ignat, și a fost instalat în 1938, chiar în fața Liceului „Sf. Petru și Pavel”. Marele scriitor era înfățișat ca un bătrân jovial, cu privirea pătrunzătoare, cu un ușor zâmbet mucalit sub mustața stufoasă. După bombardamentele din 1944, când a fost evacuat, monumentul nu a mai fost instalat în exterior (în prezent, acesta se găsește la muzeul "I.L.Caragiale" [1]). Cu ocazia centenarului nașterii marelui dramaturg și prozator, a fost comandat de către organele locale, artiștilor Gheorghe Damian și Gheorghe Coman, un bust de proporții mai mari. Soclul, înalt de 3,50 m, din marmură albă, pe o bază mai mare, asimetrică, a fost lucrat de sculptorul Ion Theodor Vidali (1906—1965), în anul 1952, când monumentul a fost terminat și inaugurat.

Bustul lui Nichita Stănescu[modificare | modificare sursă]

Bustul lui Nichita Stănescu

Este cel mai nou din zestrea de monumente a Ploieștilor, amplasat în parcul din fața librăriei „Nichita Stănescu”. Lucrarea a fost încredințată sculptorului Ștefan Macovei, care, la 12 iunie 1996, înfățișa ploieștenilor macheta operei sale. După mari eforturi, monumentul a fost inaugurat la 24 septembrie 1999, în prezența ctitorilor, a oficialităților locale, a artistului, a unor personalități ale culturii românești.

Bustul este turnat din bronz și sudat de fierul beton al structurii de rezistență a monumentului. Soclul este înconjurat de solul cu flori din mijlocul unei platforme circulare.

Bustul lui Mihai Eminescu[modificare | modificare sursă]

Bustul lui Mihai Eminescu

La 15 iunie 1997 a fost dezvelit în prezența sculptorului autor, a președintelui Academiei Române, a autorităților locale, a unor intelectuali notabili din Capitală și din Ploiești, monumentul lui Mihai Eminescu. Este amplasat pe esplanada din apropierea Casei de Cultura a Sindicatelor Ploiești, într-un loc destul de larg și de aerat pentru ca lucrarea să poată fi ușor vazută.

Bustul lui Carol Nicolae Debie[modificare | modificare sursă]

Un ansamblu monumental dedicat ing. prof. dr. Carol Nicolae Debie (1904-1992) - director fondator al Institutului Petrochim și om de cultură - a fost dezvelit la 15 mai 2010, la Ploiești, în curtea sediului Institutului de Proiectări pentru Instalații Petroliere și al companiei Petroconsult SRL. Evenimentul a avut loc în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la înființarea IPIP S.A. și a 20 de ani de existență a Petroconsult SRL. Ansamblul cuprinde trei opere de artă realizate de către sculptorul Alfred Dumitriu: un bust al lui Nicolae Debie, un tetraed (forma de cristalizare a atomului de carbon, dar și simbol al Cosmosului) și o fântână cu șapte izvoare, ce simbolizează personalitatea celui care, prin contribuția sa la dezvoltarea a numeroase domenii de activitate, constituie un model pentru generația actuală și pentru generațiile viitoare. Bustul a fost dezvelit de directorul general al Petroconsult și președintele Consiliului de Administratie al IPIP SA, ing. Mircea Labă, și de fostul președinte al României, Emil Constantinescu, pentru care sărbătoarea are o semnificație cu totul aparte: cel omagiat a fost fratele bunicii sale. Peste 100 de persoane au luat parte la eveniment: oameni de știință, oameni de cultură, directori ai unor instituții prahovene, precum Aurelian Gogulescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova, deputatul Marian Săniuță, profesorul Napoleon Antonescu, fostul rector al UPG Ploiești, Constantin Trestioreanu, președintele Societății Culturale "Ploiești Mileniul III", profesorul Alexandru Bădulescu și alții. La eveniment au participat și ambasadori din Macedonia, Qatar, Vietnam, Iran, Azerbaidjan, Nigeria și Bosnia-Herțegovina.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Busturi în Ploiești