Țol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Inch)
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Țol (dezambiguizare).
Pagina „Inch” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Inch (dezambiguizare).
Țol
Inch tape.jpg
Ruletă gradată în țoli
Numețol
Mărimelungime[1]
Simbolul mărimiiL
Denumit după thumb[*][[thumb (first finger of the hand)|​]]
Unitatea în SI0,0254 m[1]

Țolul (în germană Zoll, care se citește [t͡sol]; în engleză inch, care se citește [int͡ʃi]) este o unitate de măsură anglo-saxonă (sau „imperială”) pentru lungime, folosită în special în Statele Unite și în câteva state din Commonwealth, egală cu 25,4 mm (2,54 cm).[2]

În decursul timpului, țolul a fost definit în mod diferit, ceea ce a dus la mici diferențe. Valoarea țolului în Regatul Unit și SUA a fost definită prin adoptarea dimensiunii exacte a yardului în funcție de metru (nu invers, cum era înainte) ca fiind de 0,9144 m, respectiv a piciorului ca fiind de 0,3048 m, rezultând dimensiunea țolului internațional de exact 25,4 mm.[2][3][4]

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Una dintre urmările definirii exacte a dimensiunii țolului a fost că pe aceleași mașini de filetat s-au putut realiza atât filete metrice, cât și în țoli, prin utilizarea în lanțul de transmisie pentru filete (în lira de roți de schimb) a unei roți cu 127 de dinți (127 / 5 = 25,4).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b 3-1.B.a, Quantities and units—Part 3: Space and time 
  2. ^ a b en Astin, A.V.; Karo, H. A.; Mueller, F.H. (). „Refinement of Values for the Yard and the Pound” (PDF). US Federal Register. 
  3. ^ en „On what basis is one inch exactly equal to 25.4 mm? Has the imperial inch been adjusted to give this exact fit and if so when?”. National Physical Laboratory. . Accesat în . 
  4. ^ 1 yard = 3 picioare = 36 inci

Legături externe[modificare | modificare sursă]