Atypidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Atypical tarantulas
Atypus karschi.jpg
Atypus karschi
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Mygalomorphae
Suprafamilie: Atypoidea
Familie: Atypidae
Thorell, 1870
Genuri

Atypus
Calommata
Sphodros

Distribution.atypidae.1.png
Distribuția fam. Atypidae

Atypidae este o familie de păianjeni din subordinul Mygalomorphae. Se deosebesc prin chelicerele masive. Masculii au o colorație vie, femele sunt de culoare roșie sau brunǎ.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Păianjenii Atypidae (numiți și tarantule atipice) construiesc vizuini cu o adâncime de cca 8 cm. Pereții sunt tapetați cu mătase care continuă, în formă de tub, deasupra vizuinii până la înălțimea de 20 cm. Tubul este mascat cu particule de sol sau resturi vegetale, de aceea este greu de-l observat. Păianjenul așteaptă în interiorul tubului până când cineva nu va atinge pânza. Simțind vibrațiile pânzei, el se repezește spre victimǎ și o aduce în vizuină. În cază de pericol se retrage sau atacă inamicul cu chelicerele puternice.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Dimorfismul sexual este evidențiat în dimensiunle corpului. Femelele genului Atypus au o lungime de 7 - 21 mm, iar masculii 12 mm; femelele gen. Calommata au 23 - 30 mm, masculii aproximativ 7 mm[1]. Toamna, în perioada împerecherii, masculii părăsesc vizuinele în căutarea femelei. După acuplație, masculul și femele trăiesc împreună câteva luni, până la moarte mascului. Apoi, femela se hrănește cu trupul mascului. Femela depune coconul cu ouă în vizuină. Peste un an de la eclozare, juvenilii ajung la dimensiunele adulților, iar peste patru ani devin maturi sexual.

Sistematica[modificare | modificare sursă]

Familia cuprinde 3 genuri:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Murphy & Murphy 2000