Scytodidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Scytodidae
Scytodes thoracica fg01.jpg
Scytodes thoracica
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Suprafamilie: Scytodoidea
Familie: Scytodidae
Blackwall, 1864
Genuri

Vezi textul

Distribution.scytodidae.1.png
Răspândirea familie Scytodidae

Scytodidae este o familie de păianjeni araneomorfi. La nivel mondial s-au descris peste 150 de specii grupate în 5 genuri.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Lungimea corpului păianjenilor din această familie este de circa 11 mm. Spre deosebire de alți păianjeni, aceștia au o prosomă voluminoasă în raport cu opistosoma. Atât prosoma, cât și opistosoma sunt rotunde. Regiunea cefalică a prosomei este îngustată. Picioarele sunt, relativ, lungi și foarte subțiri. Posedă 6 ochi, fapt rar întâlnit între păianjeni, repartizați în 3 perechi. Ca și păianjenii din familiile Sicariidae și Diguetidae, orificiul genital femel nu este acoperit de epigin.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Femelă cu coconul sub corp, Scytodes fusca

Păianjenii din această familie au un mod de vânătoare foarte deosebit. Ei se apropie de viitoarea hrană la o distanță de circa câțiva milimetri. Apoi, scuipă prada cu lichid lipicios din chelicere. În contact cu aerul, el se întărește imobilizând victima. Lichidul unor specii are proprietăți veninoase. În timpul scuipării, păianjneul se execută mișcări, astfel, încât lichidul nimerește pe pradă în zig-zag, acoperind-o cât mai eficient. De obicei, sunt specii nocturne.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Împerecherea poate avea loc pe parcursul întregului an. Femel depune ouăle într-un cocon. Ea îl anexează de partea ventrală a corpului, fiind menținut de mătasea (alipită de organele filiere) și chelicere.

Genuri[modificare | modificare sursă]

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Speciile familie Scytodidae sunt răspândite pe toate continentele, cu excepția zonelor polare. În regiunile tropicale se găsește pretitindeni. Însă, în zonele temperate, cu temperaturi joase, poate fi întâlnit în locuințele umane.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Scytodidae
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Scytodidae