Hexathelidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hexathelidae
Female Banded tunnelweb spider (Hexathele hochstetteri) - (2).jpg
Hexathele hochstetteri
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Mygalomorphae
Suprafamilie: Hexatheloidea
Familie: Hexathelidae
Simon, 1892
Subfamilii

Hexathelinae
Macrothelinae
Plesiothelinae

Hexathelidae este o familie de tarantule veninnoase. Acestă familie conține uniii din cei mai otrăvitori păianjeni, genurile Atrax și Hadronyche.

Descrierea[modificare | modificare sursă]

Lungimi corpului este de 1 – 5 cm, de trei ori mai mare decât lățimea păianjenului. Culoarea variază de la maro la negru. Corpul este format din prosomă și opistosomă. Prosoma poartă 6 perechi membre : câte o pereche de pedipalpi și chelicere și 4 picioare. Cuncuticula prosomei este lucoasa și pe ea lipsesc perișorii. Organele filiere sunt lungi. Chelicerile sunt lungi și puternice. Pedipalpii au rol de organe senzoriale. Respirația are loc prin două perechi de plămâni. Ochii sunt amplsați la o distanță, relativ, mică unii față de alții.

Ecologie[modificare | modificare sursă]

Păianjenii Hexathelidae contruiesc plasă în formă de pâlnie. Ei sapă vizuini și acoperă pereții cu pânză. Speciile genului Hadronyche locuies în scorbura copacilor. Intrarea atât în scorbură cât și în vizuină este înconjurată de fire de semnalizare. Uneori ei sunt întâlniți și în locuințele umane. Acești păianjeni sunt activi noaptea și sunt foarte agresivi.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Răspândirea Hexathelidae

Acești păianjeni locuiesc în zonele tropicale umede. Cele mai multe specii se găsesc în Australia, Noua Zeelandă, și Asia. O singură specie este cunoscuă în regiunea mediteraneană și două în America de Sud. Două specii există și în Africa Centrală.

Venin[modificare | modificare sursă]

Hexathelidae sunt unii din cei mai veninoși păianjenii din infraordinul Mygalomorphae. Veninul păianjenului Atrax robustus conține robustoxine, este de remarcat faptul că veninul maculului este de 5 ori mai periculos decât al femelei. Acest venin neurotoxic care are particularitatea de a fi deosebit de virulent la primate (oameni și maimuțe), pe când pentru iepuri este inofesiv. Simptomele intoxicării sunt: tahicardie, îngreunarea respirației, crampe musculare, uneori victima moare. În cazul înțepării pacientului i se administrează antidot ă pe bază de anticorpi de iepure.

Sistematica[modificare | modificare sursă]

În prezent familia cuprindei 12 genuri și 86 specii[1] :

  • Rosamygale grauvogeli (Selden & Gall, 1992) †;

Note[modificare | modificare sursă]