Ctenizidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ctenizidae
Latouchia swinhoei
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Mygalomorphae
Suprafamilie: Ctenizoidea
Familie: Ctenizidae
Thorell, 1887
Subfamilii
Bothriocyrtum californicum

Ctenizidae este o familie de păianjeni migalomorfi care construiesc vizuini, cu pereții acoperiți cu resturi vegetale și mătase și cu o trapă la intrare. Există, de asemenea, și alte familii ce-și sapă vizuini cu o trapă la intrare, de exemplu Liphistiidae, Barychelidae, Cyrtaucheniidae, mai rar la Idiopidae și Nemesiidae. Unele specii din genul Conothele nu construiesc vizuină, dar țes un tub de mătase cu trapă și cu fisuri înpereții tubului[1].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Spre deosebire de alți păianjeni migalomorfi, Ctenizidae au un rastellum pe chelicere, asemănător unor „dinți” sau „spini” pe fiecare colț. Rastellumul este folosit pentru a săpa și a aduna solului în timpul construcțieie vizuinii. Păianjenii din genul Cyclocosmia sunt neobișnuiți, datorită prezenței unei plăcuți dure pe partea posterioră a opistosomii, care acționează ca un scut împotriva viespelor parazite. Cu ajutorul pedipalpilor și picioarelor, ei țin trapa închisă, atunci când sunt deranjați[2].

Ecologie[modificare | modificare sursă]

Vizuina Bothriocyrtum californicum
Viziună cu trapa deschisă

E foarte să greu să observi vizuina unui astfel de păianjeni, deoarece ea este bine camuflată cu particule de sol, frunze, crenguțe. Trapa se deschide asemenea unei uși, fiind alipită de peretele vizuinii cu mătase. Păianjenul așteaptă parada ținându-se cu ghiarele tarsiene de partea inferioară a trapei. De la intrare în vizuină pleacă numeroase fire de semnalizarea. Păianjenul detectează prada prin vibrațiile firelor, la atingerea lor de către victimă. Cân prada se apropie de vizuină, păianjenul sare brusc și o înțeapă cu chelicerele. Apoi, prada este adusă în vizuină și consumată. Se hrănesc cu diferite insecte, alte artropode, uneori cu vertebrate mici. Uneori păianjenul foarte flămând își va aștepta hrana în afara vizuinii, însă și în acest caz el folosește firele de semnalizare.
Masculii sunt în stare să depășescă comportamentul agresiv al femelelor. Femela niciodată nu va călători departe de vizuina sa, mai ales dacă are un cocon cu ouă. În acest timp, femela va hrăni tinerii păianjeni cu prada prinsă de ea.
Dușmani ai acestor păianjeni sunt: viespile din familia Pompilidae , care caută vizuină pentzru a depune ouăle în corpul păianjenilor. Larvele eclozate din aceste ouă consum păianjenul din interior.

Latouchia parameleomene, mascul

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Ummidia este răspândită în sudul Statelor Unite. Bothriocyrtum californicum este comun pe coasta Pacificului. Genul Cyclocosmia, include 7 specii, se găsește în SUA, Mexic, Guatemala, China, Thailanda și Canada. Numărul speciilor poate fi pe cale de dispariție din cauza distrugerii habitatelor.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Taxonomia actuală a păianjenilor Ctenizidae este inceartă și multe specii din genul Ummidia rămân nedescrise (Raven, 1985). Familia include 120 de specii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Murphy & Murphy 2000
  2. ^ Tso et al. 2003

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Raven, R.J. 1985 The spider Infraorder Mygalomorphae (Araneae): cladistics and systematics. Bulletin of the American Museum of Natural History 182: 1-180.
  • Murphy, Frances & Murphy, John (2000): An Introduction to the Spiders of South East Asia. Malaysian Nature Society, Kuala Lumpur.
  • Tso, I.; Haupt, J. & Zhu, M. (2003): The trapdoor spider family Ctenizidae (Arachnida: Araneae) from Taiwan. The Raffles Bulletin of Zoology 51(1): 25-33. PDF Arhivat în , la Wayback Machine. (Ummidia and Latouchia)
  • Hendrixson, B.E. & Bond, J.E. (2004): A new species of Stasimopus from the Eastern Cape Province of South Africa (Araneae, Mygalomorphae, Ctenizidae), with notes on its natural history. Zootaxa 619: 1-14. PDF
  • Platnick, Norman I. (2009): The world spider catalog, version 9.5. American Museum of Natural History.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Ctenizidae
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ctenizidae