Atypus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Atypus
Spider029.jpg
Atypus affinis
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Familie: Atypidae
Gen: Atypus
Latreille, 1804
Specii

Mai multe, printre care:
Atypus affinis
Atypus karschi
Atypus muralis
Atypus piceus

Atypus este un gen de păianjeni migalomorfi.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Lungimea femelelor este cuprinsă între 7 - 21 mm, sunt de culoare roșietică sau maronie închisă. Masculii nu depășește 12 mm și mai închis la culoare. Ei au chelicere cu colți lungi și subțiri. Regiunea de articulare a chelicerelor cu corpul este mai proeminentă decât restul prosomei. Masculii din acest gen se pot distinge de cei din genul Sphodros prin crestele marginale ale sternului, iar femelele prin epiginul alcătuit din două plăci de puternic chitinizate.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Păianjenii Atypus construiesc un tub cu înălțimrea de 20 cm, dintre care 8 sunt în subteran. Păianjenul își așteaptă prada în partea inferioară a tubul. Atingerea tubulzui de către vreo insectă provoca oscilații. Păianjeniul, simțând vibrațiile, străpunge pereții tubului și mușc victima cu chelicerele. Prada este adusă în interior unde este mâncată.

Utiizarea mătasei de către om[modificare | modificare sursă]

Țăranii din sudul Munților Carpați folosesc mătasea tuburilor construite de păianjenii Atypus pentru a acoperi rănile. Datorită proprietâților antiseptice, mătasea facilitează vindecarea și chiar regnerarea pielei[1].

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Speciile genului se găsesc în Eurasia. O singură specie ,Atypus affinis, ajunge și în Africa de Nord, și alta, Atypus snetsingeri, în SUA. În Europa se întâlnesc trei specii: Atypus affinis, Atypus muralis și Atypus muralis.

Specii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Heimer, S. (1988). Wunderbare Welt der Spinnen. Urania. p.14

Referințe[modificare | modificare sursă]