Sari la conținut

Linyphiidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Linyphiidae

Drapetisca alteranda
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
InfraregnProtostomia
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăChelicerata
ClasăArachnida
OrdinAraneae
Familie
Linyphiidae
Blackwall, 1859
Tip taxonomic
Linyphia Latreille, 1804
Areal de răspândire

Linyphiidae este o familie de păianjeni foarte mici, care cuprinde 4631 de specii descrise grupate în 614 genuri din întreaga lume[1]. Astfel, Linyphiidae este a doua cea mai mare familie de păianjeni după Salticidae. Familia este insuficient cunoscută, deoarece noi genuri și specii sunt încă descoperite în întreaga lume. Cel mai nou astfel de gen este Yuelushannus din China, în mod oficial descris în mai 2020. Din cauza dificultății în identificarea a astfel de păianjeni mici, periodic se produc schimbări în taxonomie, pe măsură ce speciile sunt combinate sau separate.

Există șase subfamilii, dintre care Linyphiinae, Erigoninae și Micronetinae conțin majoritatea speciilor descrise.

Genuri comune sunt Neriene, Lepthyphantes, Erigone, Eperigone, Bathyphantes, Troglohyphantes, genul monotipic Tennesseellum, printre multe altele. Aceștia sunt printre cel mai des întâlniți păianjeni în regiunile temperate, deși mulți sunt, de asemenea, găsiți în zonele tropicale. În general, membrii subfamiliei Linyphiinae sunt mai mari, iar membrii Erigoninae sunt mai mici. Acești păianjeni mici (de obicei de 3 mm sau chiar mai puțin) de obicei „zboară” chiar și ca adulți și pot fi foarte numeroși într-o anumită zonă într-o zi, doar pentru a dispărea în următoarea zi. Unii masculi ai Erigoninae sunt excepționali prin faptul că ochii lor se află pe niște ridicături pe cap. Această caracteristică este dusă la extrem la unii membri ai genului Walckenaeria, în care masculii au ochii amplasați pe o tulpină mai înaltă decât carapacea.

Păianjenii din această familie apar în aproape întreaga lume. În Norvegia, multe specii au fost găsite deplasându-se pe zăpadă, la temperaturi de până la -7 °C.

Dintre păsări, aușeii cu cap galben sunt cunoscuți drept prădători ai acestor păianjeni[2].

Pimoidae este grupul înrudit cu Linyphiidae[3]. Multe specii au fost descrise în genuri monotipice, în special în Erigoninae, ceea ce reflectă probabil tehnicile utilizate în mod tradițional în această familie. În aprilie 2019, World Spider Catalog accepta următoarele genuri[1]:

  1. ^ a b „Family: Linyphiidae Blackwall, 1859”. World Spider Catalog. Natural History Museum Bern. Accesat în . 
  2. ^ RSPB Birds magazine, Winter 2004
  3. ^ Hormiga, G. (). „The spider genus Napometa (Araneae, Araneoidea, Linyphiidae)” (PDF). Journal of Arachnology. 26: 125–132. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  • Bosselaers, J & Henderickx, H. (2002) Un nou Savignia din Cretan peșteri (Araneae: Linyphiidae). Zootaxa 109:1-8 PDF[nefuncțională] 
  • Hågvar, S. & Aakra, K. 2006. Păianjeni activ pe zăpadă, în Sudul Norvegiei. Norw. J. Entomol. 53, 71-82.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]