Aprilie 2016

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acest articol este generat integral pe baza informațiilor din articolul 2016 și este actualizat periodic de un robot.
Editările făcute în articol vor fi șterse la următoarea actualizare! Dacă doriți să faceți modificări, editați articolul-sursă.

 aprilie 2016 
LMaMiJVSD
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Aprilie 2016 a fost a patra lună a anului și a început într-o zi de vineri.

Evenimente[modificare | modificare sursă]

3 aprilie: Dosarele Panama - O scurgere de 11,5 milioane de documente fiscale de la firma de avocatură Mossack Fonseca dezvaluie detalii ale companiilor fantomă utilizate de 12 lideri actuali sau foști din lume.
  • 3 aprilie: O scurgere de 11,5 milioane de documente fiscale de la firma de avocatură Mossack Fonseca dezvăluie detalii ale companiilor fantomă utilizate de 12 lideri actuali sau foști din lume, inclusiv președintele Rusiei, Vladimir Putin, ai cărui apropiați ar fi fost implicați cu miliarde de dolari.[1]
  • 7 aprilie: Pe fondul scandalului provocat de documentele Panama, o scurgere de documente juridice care dezvăluie informații cu privire la companiile offshore, premierul Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, demisionează.
  • 8 aprilie: Papa Francisc prezintă exhortația apostolică Amoris Laetitia (Bucuria iubirii), un document foarte așteptat pe tema familiei care întinde mâna persoanelor divorțate recăsătorite și recunoaște valoarea anumitor stări de concubinaj, dar fără să se atingă de dogma căsătoriei catolice.[2] Papa afirmă, de asemenea, dreptul la o moarte naturală, fără tratament agresiv, respinge cu fermitate pedeapsa cu moartea și reiterează opoziția Bisericii față de căsătoriile de același sex.[3]
  • 10 aprilie: Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, și-a anunțat demisia în cadrul unui discurs televizat.
  • 10 aprilie: Doi pakistanezi au murit și alți patru au fost răniți, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade Richter resimțit în Afganistan, Pakistan și India.
  • 16 aprilie: Ecuadorul a fost lovit de un cutremur de mare amploare, cu magnitudinea 7,8 grade Richter. Sunt cel puțin 77 de morți și 600 de răniți, însă bilanțul victimelor ar putea crește pentru că zeci de oameni sunt prinși sub dărâmături.
  • 17 aprilie: Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 din 8 participante la turneul preolimpic și este pentru prima oară din anul 1968 când România nu va avea o echipă în concursul olimpic.
  • 21 aprilie: Președintele în exercițiu al Ciadului, Idriss Déby, este ales pentru al cincilea mandat, pe fondul acuzațiilor de fraudă.[4]
  • 22 aprilie: România este exclusă din concursul Eurovision din acest an de la Stockholm, Suedia, după ce Televiziunea Română (TVR) nu a reușit să achite datoriile restante care datează din 2007 (16,5 milioane de euro).[5]

Nașteri[modificare | modificare sursă]

Alexander, Duce de Södermanland, prinț suedez, fiul Prințului Carl Philip, Duce de Värmland

Decese[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ABC News - "Vladimir Putin associates, Jackie Chan identified in unprecedented leak of offshore financial records"
  2. ^ Associated Press - "Pope insists conscience, not rules, must guide faithful"
  3. ^ Vatican - AMORIS LÆTITIA
  4. ^ Voice of America - "Incumbent Chadian President Wins Fifth Term Amid Fraud Allegations"
  5. ^ Sky News - "Romania Expelled From Eurovision Song Contest"