Panama Papers

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Panama Papers

Țări cu oficiali publici implicați în anchetă
DescrierePublicarea a 11,5 milioane de documente confidențiale (2,6 TB)[1]
Vechimea documentelorAnii 19702016[1]
Perioada de publicareAprilie 2016
Principali editoriSüddeutsche Zeitung, Consorțiul Internațional de Investigații Jurnalistice
Website oficialwww.panamapapers.de
panamapapers.icij.org
panamapapers.sueddeutsche.de/en/

Panama Papers[2] (engleză: Panama Papers) este denumirea consacrată unei anchete jurnalistice internaționale având la bază o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panameză, care a avut loc în august 2015. Aproximativ 11,5 milioane de documente (e-mailuri, scrisori, telefaxuri, certificate de întemeiere de firme, contracte de credit, facturi, extrase de cont, fotografii), în total aproximativ 2,6 TB de date, au fost transmise de către un informator anonim (whistleblower) ziarului german Süddeutsche Zeitung, care le-a pus la dispoziție orgnizației internaționale de jurnalism de investigație ICIJ (fondat de către Center for Public Integrity, CPI).[3]

Denumirea Panama Papers este o referire la expresia populară "Pentagon Papers" din războiul din Vietnam, numele dat fișierului secret de 7.000 de pagini dezvăluit publicului în 1971 de New York Times și alte cincisprezece ziare americane[3].

La 3 aprilie 2016, numeroase publicații media (109 ziare, posturi TV și medii online) au publicat, simultan în 76 de țări, primele lor concluzii (dar nu și documentele), dezvăluind metodele cum unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă își ascund averile în paradisuri fiscale.[4] Potrivit jurnaliștilor de la en:Center for Public Integrity (CPI), o organizație internațională nonprofit de jurnalism investigativ, documentele aparțin firmei de avocați Mossack Fonseca din Panama, care a ajutat diverși clienți în ocultarea de averi, spălarea de bani și evitarea și reducerea impozitelor de plătit. Documentele arată, printre altele, legături către 72 de actuali sau foști șefi de state, inclusiv dictatori acuzați de jafuri în propriile țări.[4]. Printre altele, documentele arată un grup condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicați asociați apropiați lui Vladimir Putin. Operațiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidența sancțiunilor impuse în contextul anexării Crimeei de către Rusia.

Persoane citate în anchetă[modificare | modificare sursă]

Șefi de stat și de guvern[modificare | modificare sursă]

Actuali[modificare | modificare sursă]

Foști[modificare | modificare sursă]

FIFA[modificare | modificare sursă]

Români[modificare | modificare sursă]

Alte persoane notabile[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Frederik Obermaier, Bastian Obermayer, Vanessa Wormer, Wolfgang Jaschensky (). „About the Panama Papers”. Süddeutsche Zeitung. 
  2. ^ Documentele Panama - Corupție și înșelăciune la nivel înalt, Radio România Actualități, 4 aprilie 2016
  3. ^ „Fabrica de firme – secretele financiare ale elitelor mondiale”. RISE Project. . 
  4. ^ a b Narcis Roșioru (). „Ancheta "Panama Papers" - scurgere masivă de informații. Cei mai bogați oameni ai planetei, printre care și români, într-o rețea globală de corupție”. Mediafax. 
  5. ^ a b c „Filiera romaneasca din Panama Papers. Ce romani apar in cea mai mare scurgere de informatii despre afacerile offshore”. Stirile Pro TV. . 
  6. ^ a b Ritu Sarin, P. Vaidyanathan Iyer, Jay Mazoomdaar (). „Indians in Panama Papers list: Amitabh Bachchan, KP Singh, Aishwarya Rai, Iqbal Mirchi, Adani elder brother”. The Indian Express. 
  7. ^ „Secret offshore dealings: Some things to know about Panama Papers leak”. The Straits Times. .