Antoniu și Cleopatra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Antoniu și Cleopatra
Lawrence Alma-Tadema- Anthony and Cleopatra.JPG
Antoniu și Cleopatra, de Lawrence Alma-Tadema
Informații generale
AutorWilliam Shakespeare
GenTragedie
Acte5
Scene42
Ediția originală
Țara premierei Anglia
Personaje

Antoniu și Cleopatra este o tragedie scrisă de William Shakespeare, devenită celebră în secolul XX prin intermediul unei serii de ecranizări. Probabil,piesa a fost săvârșită prima dată în 1607 la Teatrul Blackfriars sau Globe Theatre . Prima sa apariție printată a fost în First Folio of 1623 . Tema de bază este relația dintre Cleopatra și Mark Antony din timpul Revoluției Siciliei și până la sinuciderea Cleopatrei în timpul Razboiului Final al Republicii Romane. Cel mai mare antagonist este Octavianus Caesar, unul dintre tovarășii lui Antony, viitorul Împărat al Imperiului Roman. Tragedia este situată în Roma și Egipt.

Mulți consideră că rolul Cleopatrei in această operă este unul dintre cele mai complexe roluri feminine din lucrările lui Shakespeare. Ea este frecvent orgolioasă,ipocrită și prefăcută, provocând o audiență aproape de dispreț , în același timp, eforturile lui Shakespeare au fost investite atât in dânsa,cât și în Mark Antony cu mare grendoare. Totuși,aceste caracteristici contradictiorii au condus la reacții critice împărțite.


Genuri[modificare | modificare sursă]

Este dificil de clasificat pe Cleopatra si Antony într-un singur gen. Astfel, îi putem incorpora la piesa istorică, Comedie , Tragedie și Romanță.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

en Spark notes.com