Tragedie shakespeareană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
William Shakespeare (15641616)

Tragedie shakespeareană (în original, Shakespearean tragedy) este desemnarea unei anume tip de tragedie, întâlnită în piesele de teatru atribuite lui William Shakespeare.

Multe din piesele istorice ale Marelui Bard se califică ca fiind tragedii, dar - fiind bazate pe personaje reale istorice, din istoria Angliei - sunt clasificate ca fiind piese istorice ("histories") atât în prima ediție a operelor sale, First Folio (din 1623), cât și ulterior, de către experți ai operelor lui William Shakespeare.

Tragediile istorice ale epocii Imperiului RomanilorJulius Caesar, Antoniu și Cleopatra și Coriolanus — sunt de asemenea bazate pe figuri istorice, dar, întrucât sursele sunt antice, respectiv străine arhipelagului britanic, sunt de asemenea clasificate ca fiind tragedii și nu piese istorice.

Piesele ulterioare ale lui Shakespeare, cunoscute ca istorii romanțate (Shakespeare's romances) sau ca piese tragico-comice, au fost scrise mai târziu în cursul carierei sale și publicate originar fie ca tragedii sau ca și comedii. Toate acestea au elemente comune de tragedie, printre care se poate menționa existența unui personaj central, foarte bine conturat, dar toate aceste istorii sfârșesc în mod fericit, precum toate en comediile shakespeareane.

La mulți ani scurși de la moartea marelui scriitor englez, criticul literar istoric en F.S. Boas a definit o a cincea categorie, piesele problemă ale lui Shakespeare (conform, en "Shakespearean problem plays"), pentru acele piese shakespeareane care nu se încadrează în niciuna din categoriile recunoscute anterior, datorită subiectelor lor, plasării temporale și spațiale și datorită genului de sfârșit neconvențional.[1][2] În sfârșit, există desigur încă neclarități de clasificare ale unora din piesele Bardului printre experții critici și istorici ai marelui dramaturg.

Cronologie[modificare | modificare sursă]

Pictură de Edwin Austin Abbey (1852–1911) - Piesa King Lear, Adio-ul Cordeliei - Cordelia's Farewell

Mai jos se găsește o listă a pieselor lui Shakespeare, listate inițial, în First Folio, ca tragedii, alături de datele aproximative ale scrierii acestor piese.

Piesă Terminus
post quem ante quem
Titus Andronicus 1591 1593
Romeo și Julieta 1594 1595
Iulius Caesar 1599 1600
Hamlet 1600 1601
Troilus și Cresida[a] 1601 1602
Othello 1604 1605
Regele Lear 1605 1606
Macbeth 1605 1606
Timon din Atena 1605 1608
Antoniu și Cleopatra 1606 1607
Coriolan 1607 1608

Alte articole conexe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]Eroare la citare: Există etichete <ref> pentru un grup numit „lower-alpha”, dar nu și o etichetă <references group="lower-alpha"/>