András Duma-István

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
András Duma-István
Date personale
Născut (68 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
poet Modificați la Wikidata
Articole despre Ceangăi

Istorie

Originile
Limba
Biblia Husită
Codex Bandinus
Episcopia de Bacău
Răscoala de la Săbăoani

Folclor

Portul popular ceangăiesc

Prezent

Personalități


András Duma-István (n. 27 noiembrie 1955, Cleja) este un poet ceangău autodidact din regiunea Moldova, redactor al unei reviste locale și inițiator al predării limbii maghiare în școlile rurale din județul Bacău.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în localitatea Cleja din județul Bacău. A urmat cursurile unei școli în limba română. În familie a vorbit limba maghiară, pe care, abia când a ajuns adult, a învățat-o temeinic ca autodidact din cărțile vechi de rugăciune. După absolvirea școlii a lucrat o perioadă ca muncitor metalurgist, apoi a ajuns șomer și s-a întors în satul natal pentru a lucra la o fermă avicolă. A scris poezii și o carte despre mitologia ceangăilor într-un stil arhaic și original. Poeziile lui conservă cu fidelitate în mare parte starea actuală a dialectului ceangău.

Este unul dintre inițiatorii predării limbii maghiare în școlile rurale din regiunea Moldova. A fondat și organizat Asociația Ceangăilor Maghiari din Moldova, cu sediul la Bacău. Începând din 1999 a editat revista bilingvă (în limbile maghiară și română) Mi magunkról - Noi despre Noi. În 1999 a înființat Fundația Siret-Cleja (Szeret-Klézse Alapítvány), care patronează Casa Maghiară din Cleja (Klézse Magyar Ház) și Muzeul local Petrás Incze János (Petrás Incze János Tájmúzeum). În anul 2000 a fost distins cu premiul Bocskai.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]