Irlandezul: Asasinul mafiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Irishman
Rating
Titlu originalThe Irishman
Gendramă
film biografic
film de crimă
film bazat pe cărți[*]  Modificați la Wikidata
RegizorMartin Scorsese
ScenaristSteven Zaillian
Bazat peI Heard You Paint Houses de
Charles Brandt
ProducătorMartin Scorsese
Robert De Niro
Jane Rosenthal
Emma Tillinger Koskoff
Irwin Winkler
Gerald Chamales
Randall Emmett
Gastón Pavlovich
Gabriele Israilovici
StudioTriBeCa Productions
Sikelia Productions
inkler Films
DistribuitorNetflix
Director de imagineRodrigo Prieto
MontajThelma Schoonmaker
MuzicaRobbie Robertson
DistribuțieRobert De Niro
Al Pacino
Joe Pesci
Premiera  (2019-09-27) (NYFF)  (2019-11-01) (SUA)
Durata209 minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiNew York City  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
PremiiNational Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film (Annual film award)|​]]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film ()  Modificați la Wikidata
Buget159 mln $[1]
Încasări4,8 mln $[2][3]
Website oficialhttps://www.netflix.com/it/title/80175798  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

The Irishman (original I Heard You Paint Houses), tradus în română ca Irlandezul: Asasinul mafiei , este un film american din 2019, genul dramă epică, regizat și produs de Martin Scorsese și scris de Steven Zaillian, bazat pe cartea din 2004 I Heard You Paint Houses scrisă de Charles Brandt. Îi are în rolurile principale pe Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci, alături de Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Stephen Graham, Stephanie Kurtzuba, Jesse Plemons și Harvey Keitel în roluri secundare. Filmul îl prezintă pe Frank Sheeran (De Niro), șofer de camion care devine un ucigaș plătit și care ajunge să fie asociat al mafiotului Russell Bufalino (Pesci) și a familiei sale, incluzând perioada în care a lucrat pentru puternicul lider de sindicat Jimmy Hoffa (Pacino).

În septembrie 2014, după ani buni de dezvoltare, The Irishman a fost anunțat drept următorul film al lui Scorsese, după Silence din 2016. De Niro, care a deținut și rolul de producător, și Pacino au fost confirmați că vor face parte din film în aceeași lună, la fel și Pesci, care a revenit din pensionarea sa neoficială pentru a juca rolul, după ce a fost rugat de nenumărate ori să ia rolul. Filmările principale au început în septembrie 2017 în New York și în Mineola și Williston Park din Long Island și s-au încheiat în martie 2018. Cu un buget de producție de 159 milioane dolari și o durată de rulare de 209 minute, este printre cele mai lungi și mai scumpe filme din cariera lui Scorsese.

The Irishman a avut premiera mondială la cea de a 57-a ediție a Festivalul de Film de la New York, pe 27 septembrie 2019, și o lansare limitată în cinematografe la 1 noiembrie 2019, urmată de lansarea oficială pe Netflix începând cu 27 noiembrie 2019. Filmul a fost lăudat pentru performanța regizorală a lui Scorsese și pentru cea actoricească a lui De Niro, Pacino și Pesci.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ " 'The Aviator' (2004)." Box Office Mojo. Retrieved: 11 ianuarie 2011.
  2. ^ Brueggemann, Tom (). 'Dark Waters' Leads Tepid Arthouse Openers at Crowded Box Office”. IndieWire. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „The Irishman (2019)”. The Numbers. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]