Ali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ali
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Mecca, Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani) Modificați la Wikidata
Kufa, Califatul Rashidun Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMoscheea imamului Ali Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
PărințiAbu Talib ibn ‘Abd al-Muttalib[*]
Fatimah bint Asad[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJumanah bint Abi Talib[*]
Fakhitah bint Abi Talib[*]
Aqeel ibn Abi Talib[*]
Ja'far ibn Abī Tālib[*]
Talib ibn Abi Talib[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuFatimah
Khawlah bint Ja'far[*]
Umm ul-Banin[*]
Umamah bint Zainab
Asma bint Umays[*] Modificați la Wikidata
CopiiMuhsin ibn Ali[*]
Hasan
Husayn
Abbas ibn Ali[*]
Abdullah ibn Ali[*]
Jafar ibn Ali[*]
Muhammad ibn al-Hanafiyyah[*]
Zaynab bint Ali[*]
Umm Kulthum bint Ali ibn Abi Talib[*]
Hilal ibn Ali[*]
Ruqayya bint Ali[*]
Uthman ibn Ali[*]
Khadija bint Ali[*] Modificați la Wikidata
CetățenieBlack flag.svg Califatul Rashidun Modificați la Wikidata
EtnieArabi
Quraysh[*]
Hașemiți[*] Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieom de stat
qadi[*]
jurist islamic[*]
muhaddith[*]
mufassir[*]
judecător Modificați la Wikidata
Activitate
RudeMahomed  Modificați la Wikidata
Semnătură
Transcription of a Signature Believed To Be Of Ali ibn abi Talib.png
Sigiliul lui Ali .

Abū l-Hasan ʿAlī ibn Abī Tālib (arabă أبو الحسن علي بن أبي طالب, persană: علی پسر ابو طالب), cel mai adesea desemnat simplu prin prenumele său, Alī, fiul lui Abū Tālib (unchiul profetului Muhammad), este al patrulea calif bine-călăuzit (n. , Mecca, Arabia Saudită – d. , Kufa, Califatul Rashidun) și primul imam șiit.

Scurtă biografie[modificare | modificare sursă]

‘Alī bin Abī Tālib s-a născut în 599 la Mecca, chiar în sanctuarul Kaaba, la zece ani de la începutul misiunii profetice a lui Muhammad. La vârsta de șase ani ani, după moartea bunicului său, ‘Abd al-Muttalib, profetul Muhammad îl ia pe lângă el, crescându-l și protejându-l ca pe propriul său fiu. El i-a devenit ginere profetului Muhammad prin căsătoria cu fiica acestuia și a primei sale soții Khadija, Fatima în 622 cu care are doi fii, Hasan și Husayn, singurii nepoți ai profetului.

‘Alī a fost primul care a aderat la religia propovăduită de către profetul Muhammad (primul bărbat după Khadija după tradiția șiită). L-a însoțit pe profet tot timpul, inclusiv la Medina. A participat alături de acesta la toate bătăliile, mai puțin la cea de la Tabūk, când a rămas în Medina pentru a-i ține locul. După bătălia de la Uhud, profetul Muhammad i-a dăruit celebra sabie numită Zulfikar, sabia cu două lame îngemănate. La moartea profetului Muhammad în 632, când s-a pus problema succesiunii califale; comunitatea islamică l-a ales mai întâi pe Abu-Bakr, apoi pe Omar în 634. După asasinarea celui de-al treilea calif , Osman , în 656, Ali a devenit al patrulea calif, și și-a stabilit capitala la Kufa (Irak). Imediat după preluarea califatului, este contestat de o parte a supușilor săi pentru că nu a aplicat Legea Talionului asasinilor lui Uthman. În fruntea acestora se afla Aișa, văduva profetului Muhammad aliată cu doi pretendenți la conducerea califatului, Talha bin Ubayd-Allāh și Abd-Allāh bin al-Zubayr, pe care i-a învins în apropiere de Basra (în Irakul de astăzi) în celebra Bătălie a Cămilei (656).

În 657, în bătălia de la Siffin, l-a înfruntat pe guvernatorul Damascului, Mu‘āwīya. membru al familiei califului ‘Uthman. Fiind în avantaj, a acceptat ca sorții bătăliei să fie deciși printr-un arbitraj care, însă, a fost în defavoarea sa.

Asasinarea lui Ali ibn Abi Talib - Pictor: Yousef Abdinejad

Unii dintre adepții săi i-au reproșat că a acceptat un arbitraj uman pentru a decide soarta califatului și l-au părăsit, așa numiții kharigiți (cei care au ieșit). Mai târziu, ei se vor revolta împotriva lui ‘Alī care îi înfrânge în bătălia de la Nahrawan (658). Kharigiții se răzbună, asasinându-l în ianuarie 661, în plină rugăciune în mihrabul moscheii din Kufa, prin Abdul Rahman bin Mulğam. Se estimează că ‘Alī avea 62 sau 63 de ani. La conducerea califatului a venit Mu‘āwīya, care întemeiază dinastia omaiadă, cu capitala la Damasc.

Nahğ al-Balāġa[modificare | modificare sursă]

‘Alī este considerat părintele retoricii arabe, prin cartea sa Nahğ al-Balāġa („Calea vorbirii alese”). Textele din această carte au fost reunite de către Al-Šarīf Al-Radī, Abū l-Hasan Muhammad bin Husayn (968-1015) care a căutat și cules predicile, scrisorile și învățăturile lui ‘Alī din surse și texte vechi islamice. Nahğ al-Balāġa acoperă un spectru larg de teme, din diverse domenii: istorie, teologie, filosofie, sociologie, psihologie, etică, politică, științe naturale, strategie militară etc De mai bine de un mileniu, ea servește ca sursă de referință pentru cele mai importante științe islamice. Pentru Islamul șiit, această carte este a doua ca importanță după Coran.

Nahğ al-Balāġa în limba română[modificare | modificare sursă]

‘Alī bin Abī Tālib. 2008. Nahğ al-Balāġa - Calea Vorbirii alese. Traducere din limba arabă, prefață și note: George Grigore. Cluj-Napoca: Editura Kriterion. ISBN 978-973-26-0913-2 București: Editura Herald 2012.

Mormântul lui ‘Alī[modificare | modificare sursă]

Mausoleul lui ‘Alī de la Najaf

Mausoleul lui ‘Alī, care este unul din locurile de pelerinaj pentru musulmanii șiiți, se află în orașul Najaf din Irak.

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

  • Calea vorbirii alese - NAHG AL-BALAGA, traducere: George Grigore, Editura Herald, Colecția Princeps, București, 2012, 304 p., ISBN 978-973-111-343-2

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]