Abul Wafa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Abul Wafa
Buzjani, the Persian.jpg
Abul Wafa - portret imaginar
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Buzhgan[*], Razavi Khorasan Province[*], Iran[2] Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Bagdad, Buyid dynasty[*][4] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Iran.svg Iran Modificați la Wikidata
EtniePerși Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
astronom
om de știință Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuBagdad  Modificați la Wikidata
Profesor pentruIbn Yunus[*]  Modificați la Wikidata

Abul Wafa Muhammad Ibn Muhammad Ibn Yahya Ibn Ismail Buzjani (numit uneori și Abul Vefa sau Abu-l Vefa, n. ,[1] Buzhgan[*], Razavi Khorasan Province[*], Iran[2] – d. ,[3] Bagdad, Buyid dynasty[*][4]) a fost un astronom și matematician persan, autor al unui tratat despre construcțiile geometrice.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Buzghan (astăzi Torbat - e Jam, Iran). La 19 ani se mută la Bagdad, unde rămâne tot restul vieții. A fost contemporan cu mulți alți savanți printre care: Al Biruni, Al-Quhi, Al-Sijzi, Abu Nasr ibn Iraq, Abu-Mahmud Khojandi, Kushyar ibn Labban.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Abul Wafa are merite deosebite în domeniul geometriei și trigonometriei, stabilind o serie de formule trigonometrice privind suma sau diferența argumentelor unei funcții trigonometrice, ca sinusul:

A stabilit o nouă metodă pentru alcătuirea tabelelor sinusurilor unghiurilor din 10' în 10', a stabilit o metodă de măsurare a obiectelor inaccesibile, probleme de arpentaj, de arhitectură, de tehnică, de construcții a poligoanelor.

A stabilit teorema sinusurilor pentru trigonometria sferică.

A studiat operația de extragere a rădăcinii de ordinul 3, 4, 5, a formulat regulile de adunare a fracțiilor prin aducere la numitor comun, a formulat regulile de aproximare a fracțiilor și regulile de descompunere a fracțiilor ordinare în fracții sexagesimale. A tratat mai multe probleme de construcții geometrice cu rigla.

În domeniul astronomiei, a descoperit așa-zisele variații în mișcarea Lunii (lucru studiat ulterior și de Tycho Brahe) și a aplicat trigonometria la problemele astronomice.

Abul Wafa a tradus și comentat operele matematicienilor greci sau islamici (cum ar fi Al-Khwarizmi, Diofant, Euclid) din domeniul geometriei și trigonometriei și a scris un tratat despre construcțiile geometrice.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • Cartea despre ceea ce trebuie să cunoască grămăticii, oamenii de afaceri și alții în știința matematică (Kitāb fī mā yaḥtaj ilayh al-kuttāb wa’l-ʿummāl min ʾilm al-ḥisāb), care cuprinde operațiile cu numere întregi și fracționare (printre care și regula aducerii la același numitor), măsurarea figurilor plane și a corpurilor, probleme de aritmetică practică;
  • Cartea despre ceea ce îi este necesar unui meseriaș care lucrează cu construcții geometrice, consacrată geometriei practice (construcții în topometrie, geodezie, arhitectură, construcții geometrice cu rigla și compasul);
  • Cartea perfectă (Kitab ab Kamil), tratat de astronomie în care sunt expuse bazele trigonometriei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Abu al Wafa, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b Yvonne Dold-Samplonius[*], Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures (2d edition)[*], p. 10  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b A Short History of Astronomy[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ a b „Abul Wafa”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text din Dicționarul enciclopedic român (1962-1966), aflat acum în domeniul public.