Zaim, Căușeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Zaim este o localitate-centru de comună în Raionul Căușeni, Republica Moldova.


Zaim
—  Comună  —
46°37′N 29°20′E / 46.617°N 29.333°E / 46.617; 29.333

Țară  Republica Moldova
Raion Căușeni

Localități componente Zaim, Marianca de Sus și Sat-stație cale ferată Zaim

Populație (2004)
 - Total 4.657 locuitori

Fus orar EET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (UTC+3)

Despre[modificare | modificare sursă]

Zaim este o comună din Raionul Căușeni, Moldova, situat la 7 km de orașul Căușeni. Comuna este formată din trei sate: Zaim, Marianca de Sus și Sat-stație cale ferată Zaim. Comuna Zaim este unitate administrativ-teritorială care unește trei localități; satul reședință Zaim, satul Marianca de Sus și gara Zaim.. Satul Zaim este o localitate veche, înființată la 22 martie,anul 1535 cu denumirea La Oale, situată în partea de sud- vest al județului Tighina,la o depărtare de 6 km. de centrul raional și 60 km. de la capitala Chișinău.

     Comuna Zaim este așezată pe malul stâng al râului Botna ( afluent al Nistrului) și la întretăerea căilor de transport feroviar și auto de-o importanță republicană, calea rutieră Tighina-Căușeni-Cișinău, și calea ferată Tighina-Căinari, Chișinău- Reni.
     Comuna Zaim dispune de o suprafață de 6742,54 ha. din care

- terenuri cu destinații agricole – 4437ha, - loturi aderente caselor – 734 ha., - pământuri de folos obștesc (pășuni ) - 821 ha., - pământ de rezervă, pentru dezvoltare social – culturală a satului – 92ha., - drumuri - 221ha., - fășii forestiere - 60 ha., - alte pământuri – 84 ha.

        Comuna Zaim fiind așezată pe câmpia Moldovei de Sud are relief cu înălțime de186 metri. Mai ridicat relieful este spre Sud – Est pe malul drept al răului Botna spre Căușeni, Săiți. Aici e și mai accidentat relieful având pante înclinate sub un unghi de 45 de grade spre Valea-Botnei. Aici sânt multe râpi, alunecări de teren, hârtoape, vâlcele. Ridicăndu-ne pe înălțime spre Baccealia relieful este mai domol și unghiul de înclinare constitue aproximativ 2- 6 grade, pe alocuri slab erodate cu vâlcele și văi ale râurilor Baccealia,Scurta și Larga. Valea Botnei, în regiunea Zaimului este largă și are o lățime de 3-4 km.Satul are trei iazuri mari ,Zaimul Nou, Baccealia și Scurta.
         Localitatea este specializată în recoltarea culturilor cerealiere,grăunțoaselor, fructelor, producerea pueților fructiferi, pueților de trandafir , a strugurilor și creșterea animalelor.
         Satul Zaim este cuprins în „ Dicționarul geografic al Basarabiei” prin îngrigirea lui Gheorghe Ion Lahovari, la pag. 231-232, precum și în alte lucrări publicate la vremea lor.
         În „Dicționarul.....amintit se spune -Zaim – sat în județul Bender /Tighina/ , volostea Căușenii-Noi/ plasa Căușeni/ - este așezat pe țărmul stâng al răului Botna, afluent al Nistrului/ -pe unde trece linia ferată-Renu-Căinari-Bender.
        
         După invazia turcilor în Europa și în Țările Române , în sec.XV, în Bugeag îndeosebi turcii au adus tătari pentru a le servi ca siguranță și ajutor .Tătarii erau păstori de vite și au venit pe acel teritoriu cu vitele lor,și fiind mai mulți au format seliști de locuire în Bugeag.
         În vremi de pace Hanul tătăresc încheia cu Domnitorul Moldovei contracte de arendă pentru ca tătarii să pășuneze vitele lor pe terenurile ce li se rezervau, și să strângă fân pentru ernatul vitelor. Locuirea vremelnică a tătarilor în Bugeag , au lăsat niște urme; denumiri de locuri și localități, cuvinte tătăreșți în vocabularul limbii române, cît și unele obiceiuri.
         Printre multe denumiri de localități și cuvinte este:,Zaim- zeamet – denumiri arabo-turcești, care reprezintă o categorie socială în Imperiul Otoman și înseamnă: - posesor de feudă , mare moșie care aduce un venit anual de la 20 000-100 000 de aspri (aspri – monedă turcească de argint, care circula în țările romăne prin sec.XV-XIX.
         Stăpînului ținutului tătăresc marele feudal, dădea din suprafața lui de teritoriu o suprafață oarecare unor vasali ai săi, pentru a o prelucra cu țăranii iobagi, a o exploata în schimbul unor beneficii sau obligații: arendă sau dijmă /parte zecimală luată de stăpân.
        Acei feudali sau vasalii marelui feudal ai turcului, purtau un nume Mehmet Selim ,Halil Zelim, Zelim Pașa, nume care, se mai pomenesc și azi prin unele părți basarabene.
        Feuda sau Zaim – Zeamet de pe teritoriul actual al satului Zaim se întindea către Valea Baccealiei până departe spre nordul localității.Oamenii de pe Valea Baccealiei se ocupau cu grădinăritul fiindcă aveau condiții,teren bun, apă pentru irigat .
         Produsele grădinilor erau aduse în Centrul administrativ din s.Zaim sau la Căușeni – raiaua sau Hanatul .
         Aceste produse erau aduse în legături de textilă, în saci pe spate, care se numeau „boccea” de unde se presupune că s-ar trage și denumirea de „Baccealia „ – grădină de zarzavat sau boccea.
         Dar să revenim la satul Zaim. Mai este o versiune despre întemeerea satului. Satul Zaim este întemeiat în anul 1779 – zice Zamfir Arbore, pe locul unei vechi săliști de tătari.Aceasta ne dovedesc urmele arheologice care sănt pe vatra satului Zaim.
    În urma unor războaie turco-ruse, pentru a-și întări pozițiile în Crimeia , turcii i-au retras pe tătari din Bugeac, stabiliindu-i în Crimeia și prin alte parți. Locurile exploatate de tătari treptat, treptat ,deveneau mai libere.Moldovenii care se găseau pe acele locuri erau prea puțini ca să poată lucra imensitatea de  teritoriu liber după tătari. Încet încet tătarii s-au retras , iar moldovenii au pus stăpînire pe teritoriu.
         Satul Zaim nu a făcut excepție de la aceste mișcări de oameni. Satul Zaim a început să se întărească , să se dezvolte. 
          Pentru a se lega și mai bine de teritoriu sătenii locali, oamenii credincioși în anul 1816 au zidit din piatră biserica cu hramul „Sf. Voievozi Mihail si Gavriil”.
         
        În an.1827 s.Zaim era locuit de 86 de familii de țărani romăni și de 3 familii de ucraineni. Ucrainenii și rușii de peste Nistru, până la 1864 se aflau în stare de iobagi în slujba marelui feudal rus. Si dacă acești iobagi voiau să scape de iobăgie ei trebuiau să se răscumpere de la feudalul rus cu sume mari de bani, pe care nu le puteau plăti ușor. Iobagii care nu aveau bani fugeau. Atunci Basarabia era teritoriu puțin populat și nu avea cine lucra pământul, unde ei se bucurau de libertate. Așa au venit rușii și ucrainenii în Basarabia.
        În 1827 în s.Zaim erau 90 de case și 9 bordee în pământ. Mai erau 8 mori mari de vînt, 165 de cai, 1045 de vite mari cornute, 550 de oi, 594 de priseci cu stupi de albine, 7 terenuri de vii ,14 fântâni.
        În 1904 s.Zaim avea 145 de case, o populație de 1550 de oameni.Erau 140 de cai, 675 de vite mari cornute și 390 de oi.Aceste cifre nu pot fi exacte din motivul că oamenii erau puși la impozite pe averea lor și puteau fi nedeclarate./Dicționarul geografic,/.
        După „Anuarul Eparhiei,Chișinău” – pe anul 1930 tipărit în Chișinău, situația se prezintă altfel. În 1930 în s.Zaim erau 600 de gospodării și toți români moldoveni.În Zaim pe atuci era preot Malahia Mateevici, născut în anul 1871, care a slugit la Zaim de la data hirotonisirii sale și până în anul 1940,când a fost forțat de autoritățile sovietice să se pensioneze și biserica închisă și pîngărită de răuvoitori .

La insistența câtorva creștini, Munteanu Aculina, Munteanu Condrat,Brăguță Timofte, Brăguță Anica,Tocan Eremei,Tocan Ecaterina,Tocan Teodor ,Tocan Cristina, Ciuchitu Ilii, Bobeică Filimon, Streche Artimon, Munteanu Semion, Vulpe Sîrghi Midoni Grăchina,Tocan Ilie,s.a. biserica a fost deschisă în an. 1990. Satul Zaim este unicul sat din raion,care are stema,imnul și drapelul său aprobate de Comisia Națională de Heraldică a R. Moldova,la 2 aprilie 2002,iarăși datorită stăruinței domnului, Ion Găină. Multe personalități sunt legate de satul nostru;- Vasile Cijevschi,fost memebru al Sf.Țării,scriitorii Al.Mateevici,Petru Cărare,Ion Găină,actorii Ion Ungureanu,Grigore Grigoriu,Aliona Munteanu.             B I B L I O G R A F I E,despre comuna Zaim


   1.Documente privind Istoria României.Veacul XVI .a.Moldova. București.

1953. vol. I. p.380.

   2.Arbore Z.Dicționarul geografic al Basarabiei . București. 1904 p. 231.
   3.Mihailovici Paul.Fapte trecute și basarabeni uitați. 1799-1918.Chișinău.

1938 p.62.

   4.Panaitescu S. Valurile lui Traian din Basarabia.București. 1926. p. 17.
   Buletinul Institutului de cercetări sociale al României.Regionala Chișinău.

1939 . p.218.

   5.Negrescu I. Figuri culturale din trecutul Basarabiei. Chișinău. 1926 .p.23-25.
   6.Anuarul ,,Soces,, al României Mari.Vol. II / 1923-1924 /.București.1924 p.254.
   7.Anuarul României pentru comerț , industrie, meserii și agricultură.București.

1931-1932. p.619.

   8.Mateevici A.Pagini alese . 1985. p.4,23,44.
    9.Muzeul ,,Alexei Mateevici ,, din Zaim .- În cartea. Raionul Căușeni. Carte de vizită. Din colecția,, Spațiul Spiritual Mateevici. Chișinău,,Bons Ofices,, 2006.p.16.
   10.Găină Ion.Vatra noastră /imnul satului Zaim /.- În cartea. Găină Ion. Teiul

Desculț. Chișinău, ,,Bons Ofices ,, .2003 p.71.

Muzee[modificare | modificare sursă]

Zaim este bine cunoscut în Moldova ca satul natal al lui Alexei Mateevici, un poet celebru din Basarabia și activist național. Aici a locut din 1893 până în 1897 când este înscris de părinți la școala teologică din Chișinău. La 26 martie 1988 s-a deschis casa-muzeu,,Alexsei Mateevici”cu ocazia a 100 de ani de la nașterea preotului-poet Alexei Mateevici, datorită iubitorului de neam neobositului dascăl de limbă română și scriitor, poetul Ion Găină și desigur cu contribuția materială și spirituală a conducătorului de gospodărie agricolă de pe atunci „Calea nouă „ Mihai Moraru.Au contribuit mult la deschidere și cercetătorii literari Vasile Malanețchi și Manole Neagu. Casa Mateevici este în prezent un muzeu. Adresa muzeului: Strada. Pietre vechi, nr. 4.

În Zaim se gasește și un Muzeu al spiritualității sudului Basarabiei, care include o serie de exponate despre artiști și scriitori, cu origini în sudul Basarabiei.

Muzeu etnografic

Zaimul mai are un muzeu etnografic bogat în exponate,care se găsește în incinta Bibliotecii publice

Recensământ[modificare | modificare sursă]

Conform recensământului din 2004 din Zaim are o populație de 4657, dintre care 4569 sunt români (moldoveni), 48 ruși, 24 ucraineni, 4 găgăuzi, 1 polonez, precum și alte 11 persoane cu naționalități nedeclarate.

Limba dominantă este limba română.

Legături externe[modificare | modificare sursă]