Wikipedia:Wikipediști decedați/Îndrumări

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Această pagină conține recomandări care nu fac deocamdată parte din lista de îndrumări a proiectului Wikipedia.
Vă puteți exprima punctul de vedere cu privire la această propunere în pagina de discuții.

Aceasta pagină documentează proceduri de lucru în ce privește conturile, paginile de utilizator și drepturile wikipediștilor decedați, astfel cum au fost stabilite prin consens, în cadrul discuției comunității desfășurate aici.

Procedură de verificare[modificare sursă]

Primul pas este să ne asigurăm că utilizatorul în cauză a murit într-adevăr. Sursele de încredere sunt esențiale pentru a contracara afirmațiile eronate. Dacă este posibil, este de dorit să fie obținută atestarea din mai multe părți a decesului, deoarece anunțuri eronate privind moartea cuiva au apărut și în surse tipărite fiabile. Dacă moartea unui utilizator este anunțată pe wiki de către cineva care pretinde că este o rudă sau un prieten al decedatului, o verificare checkuser poate fi solicitată în mod justificat, pentru a autentifica o astfel de revendicare.

Procedură privitoare la pagina de utilizator[modificare sursă]

Odată confirmat faptul că un wikipedist a decedat, este necesar să fie făcute următoarele:

  • protejarea paginii respective de utilizator. Aceasta ar trebui făcută integral și nu prin semiprotejare, pentru a preveni vandalii să modifice pagina aflată în cauză.
  • în partea de sus a paginii ar trebui plasată o notificare în conformitate cu dorințele familiei, explicând că wikipedistul a murit. Acest pas poate fi ignorat, dacă familia nu se exprimă în mod expres pentru inserarea unei astfel de note. Dacă este cazul, notificarea respectivă poate oferi instrucțiuni simple unui prieten sau unui membru de familie care ar putea dori să modifice pagina de utilizator, indicându-i să apeleze la ajutorul unui administrator.

Procedură privitoare la pagina de discuții a utilizatorului[modificare sursă]

Un format standardizat {{Wikipedist decedat}} poate fi plasat pe paginile de discuții ale utilizatorilor decedați, amplasarea sa fiind la discreția editorilor, în baza unei evaluări de la caz la caz.

Procedură privitoare la contul de utilizator[modificare sursă]

Ca gest simbolic de respect, conturile Wikipediștilor decedați nu trebuie blocate decât dacă au fost compromise. Cu toate acestea, deși blocările la nivel local nu se fac aproape niciodată, astfel de conturi este necesar să fie blocate de către un steward la nivel global, pentru a fi prevenită uzurparea identității acestora și din motive de securitate. Blocarea globală a unui cont se va face doar după confirmarea decesului.

Procedură privitoare la permisiunile utilizatorului[modificare sursă]

Pentru a preveni efectele distructive semnificative asupra Enciclopediei, în cazul în care un cont al unui utilizator decedat este compromis, orice permisiuni avansate ale utilizatorilor decedați respectivi trebuie retrase imediat. Odată aceste permisiuni retrase, este necesară postarea unei notificări pe pagina de utilizator respectivă sau pe pagina de discuție a paginii de utilizator, notificare care să conțină date despre permisiunile deținute anterior de utilizatorul respectiv.

Procedura trebuie aplicată cu precădere și cu celeritate, în ce privește permisiunile de editor de formate, editor de filtre, administrator, administrator de interfață, birocrat, checkuser și oversighter.

Pagini speciale[modificare sursă]

Nu trebuie uitat că, este de așteptat ca vestea morții să fie tratată cu respect.

Pagină memorială[modificare sursă]

În mod implicit, wikipediștii care au contribuit în mod constructiv la Wikipedia în limba română ar trebui să fie listați în mod onorific în lista aflată la pagina despre wikipediștii decedați. Este rezonabil ca utilizatorii enumerați să fi fost suficient de activi și contribuțiile lor să fi avut un impact pozitiv, pentru a fi considerați ca aparținând comunității wikipedice.

Acei colegi ai unui fost editor care simt îndemnul de a crea o astfel de intrare în listă pot crea o astfel de pagină pentru a onora pe defunct, atâta timp cât familia acestuia nu se opune și utilizatorul însuși nu s-a opus, înainte de moartea sa, includerii într-o astfel de pagină. Textele consemnate pe paginile de acest tip trebuie să fie cât mai decente posibil, orice altfel de texte urmând a fi eliminate.

Existența unei pagini memoriale nu este obligatorie, iar un astfel de tip de pagină este, în principiu, creată de comunitate pentru ea însăși și nu reprezintă o necesitate impusă. De aceea, în cazul utilizatorilor ale căror contribuții au fost stabilite ca având per ansamblu, un caracter controversat, trebuie avut în vedere că generarea unor intrări în listă, în ceeea ce-i privește, poate duce la noi controverse și implicit la evidențierea unei lipse de respect în ce privește părțile implicate. Ca efect, acestea pot aduce atât atingere demnității unor persoane care nu se mai pot apăra, cât și suferințe noi familiilor defuncților, ceea ce contravine, principial, sensului care stă la baza justificării existenței unei pagini memoriale.

Listă de condoleanțe[modificare sursă]

Există opinia larg răspândită precum că despre morți ar trebui să scriem binevoitor ("De mortuis nil nisi bonum dicendum est"). În ce privește o eventuală listă de condoleanțe deschisă la și asumată de către Wikipedia locală, dacă nu știți nimic bun de scris despre un decedat, ar trebui să luați în considerare că decedatul nu se mai poate apăra, iar dacă nu vă puteți ocupa la nivel individual de situația celor îndoliați, este suficientă o semnătură fără alte comentarii. Astfel, rudele care citesc textele respective nu vor fi rănite - dincolo de durerea lor. De asemenea, luați în considerare faptul că anonimatul internetului este dezinhibant și că aceasta poate duce la scrierea unor texte pe care nu vi le-ați asuma niciodată într-o listă afișată public în timpul unei slujbe de pomenire. De asemenea, trebuie evitate formulările patetice și încercările intruzive de consolare („Orice sfat poate fi, de asemenea, o lovitură”). Ar fi nedrept pentru decedat și pentru familia sa.

Procedurile de mai sus se aplică în consecință și în ce privește conturile multiple asumate ale aceluiași utilizator decedat. Este dezirabilă solicitarea unei verificări checkuser în cazul conturilor cunoscute dar neasumate de utilizatorul decedat, în cazul existenței unor permisiuni avansate la respectivele conturi.

Anulați abonarea utilizatorului respectiv la buletinele automate (e.g. actualizări ale diverselor proiecte, cereri de deblocare ale paginilor etc.).

Eliminați utilizatorul din orice categorie de drepturi de utilizator. Adăugați, de asemenea, | nocat = yes la formatele din paginile sale care îl plasează automat într-o anumită categorie.

Verificați dacă utilizatorul a fost activ în cadrul altor Wikipedii, sau în cadrul altor proiecte surori și lăsați notificări despre decesul acestuia la cafenelele locale sau la echivalentele lor, ori la ambasadele relevante în raport cu problema în cauză.

Dacă utilizatorul a fost notabil, verificați dacă există un articol, un item la Wikidata sau o categorie la Wikimedia Commons despre el și actualizați-le în consecință.