Wikipedia:Filtrarea modificărilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comandă rapidă:
WP:FM

Filtrul modificărilor este o unealtă utilizată pentru a permite controlul modificărilor recente și a permite reacții automate la anumite evenimente.

Extensia Abuse Filter a fost dezvoltată de Werdna cu ajutorul Fundației Wikimedia, și este activă la Wikipedia în limba română din ianuarie 2011.

Extensia permite aplicarea de filtre pe toate modificările. Se pot scrie într-un limbaj simplu și alte filtre, cum ar fi „utilizatorii cu mai puțin de 500 de modificări la activ nu pot muta pagini la titluri care conțin o anume expresie regulată”. Regulile pot fi mai complicate. Deciziile pe care le pot lua filtrele pot fi blocarea modificării respective sau doar etichetarea ei cu un mesaj ce o poate face mai vizibilă în scopul revizuirii ei manuale.

Jurnalele extensiei pot fi consultate de toți utilizatorii. Filtrele noi sunt automat vizibile, în vreme ce altele pot fi ascunse. Pentru toate filtrele, inclusiv cele ascunse, este disponibil un sumar al regulilor, afișat în jurnal, în lista filtrelor active și în mesajele de eroare generate de el.

Implementarea extensiei AbuseFilter la Wikipedia trebuie făcută cu grijă—majoritatea filtrelor trebuie testate și, cel puțin la început, lăsate doar să treacă în jurnale modificările identificate, înainte de a fi puse să le eticheteze vizibil sau să le împiedice. Doar membrii grupului editori filtru abuz pot modifica filtrele. Birocrații pot efectua operațiunea tehnică de introducere a utilizatorilor în acest grup.

Nu există încă un proces de acordare a drepturilor, dar în principiu orice administrator poate primi această permisiune la cerere. Alți utilizatori o pot primi în urma unor discuții și a consensului. Dacă doriți să modificați sau să scrieți filtre de modificări, cereți acest lucru pe pagina de discuții.

Atunci când este blocată o editare, utilizatorul are posibilitate de a raporta o funcționare defectuoasă a filtrelor în pagina Wikipedia:Filtrarea modificărilor/Erori.