Statuia Lupoaicei din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statuia Lupoaicei
Stamp of Moldova 121.gif
Poziționare
Localitate Chișinău
Țara Moldova
Creare
Artist Ettore Ferrari
Data finalizării 1926
Clasificare
Statuia pe când era învelită spre a fi "ocrotită de intemperii"

Statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina) din Chișinău, a fost dăruită de municipalitatea orașului Roma în primii ani după unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, respectiv în anul 1926.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună, în 1926 municipalitatea orașului Roma a oferit municipiului Chișinău o copie a statuii Lupa capitolina realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la Marea Unire) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul "Facultății de Științe Agricole").

Topirea de către sovietici[modificare | modificare sursă]

O dată cu anexarea sovietică în urma pactului Hitler-Stalin, statuia a fost topită de către cotropitorii ruși, care o socoteau simbol al fascismului italian și al imperialismului român.

Reașezarea primei copii[modificare | modificare sursă]

După obținerea independenței Republicii Moldova în 1990, "Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni" a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o noului stat, de aceeași obârșie latină. Statuia a fost instalată în fața “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chișinău.

Pe măsură însă ce coloniștii rusofoni și-au redobândit în noul stat situația dominantă pe care o avuseseră pe vremea Uniunii sovietice, impunându-și din nou punctele de vedere în domeniul istoriei și culturii, simbolurile latinității și cele ale românității au fost scoase dintre simbolurile statului și din spațiul public. Oportun deteriorată de mâini cu atât de curajoase, cu cât erau anonime și acționau noaptea, acest simbol al latinității poporului a fost demontat de pe soclu, și în ciuda faptului că unii donatori se oferiseră să o refacă, el zace acum în subsolul Muzeului.

Reașezarea celei de a doua reproduceri[modificare | modificare sursă]

Băștinașii (moldoveni) mai îndrăzneți (sau mai "obraznici", d.p.d.v. al organelor de securitate ale Partidului) nu s-au dat însă bătuți, și o nouă donație din partea "Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni" a permis realizarea unei noi copii (reproduceri) a statuii originale din 1926, care a fost reinstalată pe soclul ei la data de 1 Decembrie 2009[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Romanian coins / Monede Românești - lupoaica cu Romulus și Remus în numismatica românească

.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Statuia Lupoaicei din Chișinău