Statuia Lupoaicei din Chișinău

47°01′23″N 28°49′43″E (Statuia Lupoaicei din Chișinău) / 47.022923°N 28.828542°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statuia Lupoaicei
"DE LA ROMA VENIM, DIN DACIA TRAIANĂ." (M. EMINESCU)
"DE LA ROMA VENIM, DIN DACIA TRAIANĂ." (M. EMINESCU)
Poziționare
Coordonate47°01′23″N 28°49′43″E ({{PAGENAME}}) / 47.022923°N 28.828542°E
LocalitateChișinău
ȚaraMoldova
Edificare
ArtistEttore Ferrari
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Data finalizării1921
Statuia pe când era învelită spre a fi "ocrotită de intemperii"

Statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina) din Chișinău, a fost dăruită de municipalitatea orașului Roma în primii ani după unirea Basarabiei și Bucovinei cu România... mai precis, anul 1921[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună, în 1921 municipalitatea orașului Roma a oferit municipiului Chișinău o copie a statuii Lupa capitolina, realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la data Marii Uniri) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul "Facultății de Științe Agricole").

Topirea de către sovietici[modificare | modificare sursă]

O dată cu anexarea sovietică în urma pactului Hitler-Stalin, statuia a fost topită de către cotropitorii ruși, care o socoteau simbol al fascismului italian și al imperialismului român.

Reașezarea primei copii[modificare | modificare sursă]

După obținerea independenței Republicii Moldova în 1990, "Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni" a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o noului stat, de aceeași obârșie latină. Statuia a fost instalată în fața “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chișinău.

Odată cu venirea comuniștilor rusofoni la putere, în 2001, simbolurile latinității poporului au ajuns a fi din nou marginalizate, în contextul doctrinii moldovenismului promovat de către aceștia. Oportun deteriorată de mâini cu atât de curajoase, cu cât erau anonime și acționau noaptea, Lupoaica a fost demontată de pe soclu pentru restaurare și în ciuda faptului că unii donatori se oferiseră să o refacă, ea zace și acum în subsolul Muzeului. Există mărturii că lucrările de restaurare au fost zădărnicite din motive politice[2].

Reașezarea celei de a doua reproduceri[modificare | modificare sursă]

După constituirea Alianței pentru Integrare Europeană în iulie 2009, un șir de proiecte culturale înghețate de guvernarea comunistă, printre care și instalarea bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor, au primit undă verde. Astfel, o nouă donație din partea "Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni" a permis realizarea unei noi copii (reproduceri) a statuii originale din 1921, care a fost reinstalată pe soclul ei la data de 1 Decembrie 2009. [3]

Note[modificare | modificare sursă]

.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons