Scaunul Rotund

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Scaunul Rotund
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Scaunul Rotund
Harta locului unde se află Scaunul Rotund
Localizarea rezervației pe harta țării
{{{float_caption}}}
{{{base_caption}}}
Localizarea orașului Borsec pe harta județilui
Prin rezervație spre Peștera de Gheață

Informații generale
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașBorsec
Coordonate46°47′43″N 25°29′50″E () / 46.79528°N 25.49722°E[1]
Suprafață40 ha
Înființare2000

Scaunul Rotund este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și botanic), situată în județul Harghita, pe teritoriul administrativ al orașului Borsec.

Aria protejată Scaunul Rotund, aflată în nord-estul Depresiunii Borsec, are o suprafață de 40 ha, și reprezintă o zonă carstică cu regim de rezervație naturală. Situl este protejat prin prin Hotărârea Consilului Județean Harghita Nr. 162/2005. și Legea nr. 5./2000.[2] Este cea mai importantă depunere de travertin din țară

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația este localizată pe dealul cu același nume și cuprinde un depozit masiv de travertin cuaternar cu o grosime de cca. 100 m. Partea sudică prezintă margini abrupte de-a lungul Văii Vinului. Se remarcă local asocierea unor activități postvulcanice de tip mofetă prin emanarea bioxidului de carbon și a hidrogenului sulfurat.

Sub acțiunea hidrogeologică s-au format local mai multe formațiuni carstice: Peștera cu Slalactite, Grota Urșilor și Peștera de Gheață.

Datele tehnice ale sitului sunt:

Acces[modificare | modificare sursă]

Accesul este organizat prin intermediul traseului care pornește din centrul Stațiunii Borsec[3] trecând pe lângă Izvorul Petőfi (Nr. 11) în direcția Poiana Zânelor spre Izvorul Străvechi și Peștera cu Gheață, fiind marcat cu cruce roșie. De la poiana aflată deasupra abatajului nordic al carierei de travertin de lângă Poiana Zânelor, se merge pe bifurcația marcată cu triunghi roșu spre Peștera Urșilor. Pentru Peștera cu stalactite accesul se face din spatele Bazei sportive urcând dealul spre est în direcția vârfului acestuia. Marcajul (formă/culoare)[4] lipsește cu desăvârșire pe porțiunea inițială. După aproximativ 10-15 minute marcajul (vechi și neîntreținut) se abate spre stînga în pădure.

Relevanță turistică[modificare | modificare sursă]

  • "Peșterea de Gheață" s-a format într-o grotă a masivului de travertin și este denumită astfel deoarece infiltrațiile de apă îngheață sub forma unor stalactite și stalagmite care se îngroașă pe timp de iarnă și se topesc primăvara târziu sau vara. Are o lungime de 60 m dar numai porțiunea inițială de la intrare este accesibilă turistic
  • "Grota Urșilor" este un ansamblu de coridoare adanci formate prin fenomenul de eroziune naturală a rocilor calcaroase sub actiunea apelor de infiltrație.
  • "Cerdacul Iadului" este o altă cavitate aflată lângă Grota Urșilor
  • „Peștera cu stalactite ” sau Peștera Scaunul Rotund este situată spre vîrful Dealului Scaunul Rotund și reprezintă cea mai lunga cavitate formata in tuf calcaros din Romania. S-a format pe diaclaze si fracturi tectonice, si are o dezvoltare totala de 235 m. Numai porțiunea inițială de 15 m (luminată parțial natural prin deschideri ale tavanului) se poate vizita. In galeriile și sălile de prabușire ale peșterii găsim stalactite , depuneri de montmilch si coralite. Se poate vizita parțial, intrararea făcîndu-se printr-o dolină adîncă de 4-5 m.
  • Poiana Zânelor este un anasamblu de izvoare minerale amenajate dub formă de bazine în aer liber cu garderobă și puncte de repaos, folosite în principal în cură externă. Se găsesc indicații în limbi de largă circulație pictate manual pe tablii din lemn și decorate cu motive florale specifice zonei. Tot în poiana Zânelor sunt puncte de belvedere și locații de picnic sau plajă.
  • Carierele de travertin acum abandonate în număr de 2 și cu deschidere spre Valea Vinului, s-au transformat în obiective turistice. Lîngă cariera aflată limitrof Poienii Zânelor se află o mică peșteră.
  • Izvorul Străvechi (Ősforrás) este o locație unde actual se află o mofetă

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Google Earth
  2. ^ Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr.152 din 12 aprilie 2000, accesat 12 ianuarie 2012
  3. ^ Informații turistice despre Stațiunea Borsec
  4. ^ „Site al Asociației turistice Pro-Borsec”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Planul de dezvoltare a Grupului de acțiune locală G10 Regiunea Giurgeu

Galerie[modificare | modificare sursă]