Vulcanii noroioși de la Filiaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vulcanii noroioși de la Filiaș
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Vulcanii noroioși de la Filiaș
Harta locului unde se află Vulcanii noroioși de la Filiaș
Localizarea rezervației e harta țării
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașCristuru Secuiesc
Coordonate46°15′18″N 24°59′52″E () / 46.25500°N 24.99778°E
Suprafață1 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Vulcanii noroioși de la Filiaș (monument al naturii) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Harghita[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-vestică a județului Harghita (la limita de graniță cu județul Mureș), pe teritoriul administrativ al orașului Cristuru Secuiesc (în partea sud-vestică a satului Filiaș), aproape de drumul comunal DC43 care leagă drumul național DN13 de localitatea Filiaș.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală (cunoscută de localnici sub denumirea de „Colcăitor”) reprezintă o zonă mlăștinoasă (cu vegetație specifică zonelor umede) în arealul căreia sunt prezente patru conuri de vulcani noroioși; unul dintre aceștia având o activitate permanentă (dar scăzută) cu emanații de gaze și noroi. Aceasta a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate), publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2] și se întinde pe o suprafață de un hectar.

La nivelul ierburilor vegetează o plantă cunoscută de localnici sub denumirea populară de broscăriță (Triglochin palustris), specie floristică protejată (la nivel european) prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[3].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]