Prințul Adalbert al Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințul Adalbert

Prințul Adalbert al Prusiei în 1903.
Date personale
Nume la naștereAdalbert Ferdinand Berengar Viktor von Preußen Modificați la Wikidata
Născut14 iulie 1884(1884-07-14)
Potsdam, Prusia
Decedat (64 de ani)
La Tour de Peilz, Vaud, Elveția
PărințiWilhelm al II-lea al Germaniei
Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein
Frați și suroriPrințesa Victoria Luise a Prusiei
Wilhelm, Prinț Moștenitor al Germaniei
Prințul August Wilhelm al Prusiei
Prințul Joachim al Prusiei
Prințul Oskar al Prusiei
Prințul Eitel Friedrich al Prusiei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Adelheid de Saxa-Meiningen
CopiiPrințesa Victoria Marina
Prințul Wilhelm Viktor
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
OcupațieMarineoffizier[*][[Marineoffizier (German navy officer)|​]]
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern

Prințul Adalbert al Prusiei (Adalbert Ferdinand Berengar Viktor; 14 iulie 188422 septembrie 1948) a fost al treilea fiu al kaiserului Wilhelm al II-lea al Germaniei și a primei lui soții, Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Adalbert al Prusiei, 1908.

Adalbert s-a născut la Palatul Nou din Potsdam, care era reședința de vară a părinților săi. A fost al treilea fiu al împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei (1859–1941) și al primei lui soții, Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein (1858–1921). Când s-a născut, în timpul domniei străbunicului său, împăratul Wilhelm I, era al cincilea în linia de succesiune la tron, după bunicul său, tatăl său și doi frați mai mari. Adalbert a mai avut trei frați mai mici și o soră, Victoria Luise.

De la naștere, tatăl său i-a destinat o carieră în marină, după unchiul nou-născutului, Prințul Heinrich al Prusiei. A primit, împreună cu frații săi, o educație strictă. Tânărul prinț a avut doi preceptori: vechiul atașat militar german la Viena, generalul maior von Deines și un preceptor civil, M. Kessler. Ei au fost ajutați în sarcinile lor de un profesor, Fechner și un educator, sublocotenentul von Rauch. În fiecare săptămână, un sergent major al primului regiment de infanterie venea să învețe băieții cum să tragă cu armele. Adalbert a învățat engleza de la Miss Atkinson, franceza de la M. Girardin, pianul și vioara. Însuși împăratul Wilhem al II-lea i-a dat lecții de echitație.

Mama lor, împărăteasa Augusta Victoria a temperat cu o oarecare indulgență această creștere strictă. Ea participa la lecții, mese și la culcarea celor șapte copii, toți născuți între 1882 și 1892. În schimb, tatăl lor nu ezită să-i pedepsească sau să distribuie corecții. Fratele cel mare, Wilhelm, Prinț Moștenitor al Germaniei, era foarte autoritar cu frații mai mici.

Copiii aveau câteva momentele de recreere și amuzament cu soldații de plumb (pentru a învăța multiplele uniformele militare ale armatei imperiale) sau plimbări în jurul palatului.

În timpul Primului Război Mondial, Adalbert al Prusiei a fost comandantul navei Dantzig, apoi timp de trei ani a comandat un distrugător.

În 1919, Adalbert și familia sa au părăsit Kiel pentru Bad Homburg. Sănătatea mintală precară a prințesei Adalbert (născută Adelaide de Saxa-Meiningen) a forțat familia să facă vizite frecvente în Elveția, unde până la urmă familia s-a și stabilit în anul 1928, pe malul Lacului Geneva. Au trăit în discreție sub pseudonimul de contele și contesa Lingen.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 3 august 1914, la Wilhelmshaven, Germania, Prințul Adalbert s-a căsătorit cu Prințesa Adelheid de Saxa-Meiningen "Adi" (1891-1971) și au avut următorii copii:

  • Prințesa Victoria Marina (n./d. 4 septembrie 1915)
  • Prințesa Victoria Marina a Prusiei (11 septembrie 1917 – 21 ianuarie 1981) care s-a căsătorit cu un avocat american, Kirby Patterson, și a avut copii
  • Prințul Wilhem Victor (15 februarie 1919 – 7 februarie 1989) care s-a căsătorit la Donaueschingen la 20 iulie 1944 cu contesa Marie Antoinette Hoyos (1920–2004) și a avut următorii copii:
    • Prințesa Marie Louise (n. 18 septembrie 1945), care s-a căsătorit la 22 mai 1971 cu contele Rudolf von Schönburg; are copii
    • Prințul Adalbert Alexander Friedrich Joachim Christian (n. 4 martie 1948), care s-a căsătorit la 14 iunie 1981 cu Eva Maria Kudicke; are copii

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prințul Adalbert al Prusiei