Prințul Wilhelm al Prusiei (1906–1940)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințul Wilhelm al Prusiei

Prințul Wilhelm (stânga) cu fratele său mai mic Louis Ferdinand, în 1926.
Date personale
Nume la naștereWilhelm Friedrich Franz Joseph Christian Olaf
Născut4 iulie 1906(1906-07-04)
Marmorpalais, Potsdam, Prusia
Decedat (33 de ani)
Nivelles, Belgia
ÎnmormântatSanssouci Park, Potsdam, Germania
PărințiWilhelm, Prinț Moștenitor al Germaniei
Cecilie de Mecklenburg-Schwerin
Frați și suroriCecilie von Preußen[*][[Cecilie von Preußen ((1917-1975))|​]]
Alexandrine Irene von Preußen[*][[Alexandrine Irene von Preußen (Princess and first down's syndrome child to attend the first school for the handicapped (1915-1980))|​]]
Prinz Louis Ferdinand von Preußen[*][[Prinz Louis Ferdinand von Preußen (German prince)|​]]
Friedrich von Preußen[*][[Friedrich von Preußen (Prussian prince (1911-1966))|​]]
Hubertus von Preußen[*][[Hubertus von Preußen (German prince (1909-1950))|​]]
Louis Ferdinand, Prinț al Prusiei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDorothea von Salviati
CopiiPrințesa Felicitas a Prusiei
Prințesa Christa
Cetățenie Reich-ul German[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern

Prințul Wilhelm al Prusiei (germană Wilhelm Friedrich Franz Joseph Christian Olaf; 4 iulie 190626 mai 1940) a fost fiul cel mare al Prințului Moștenitor al Germaniei, Wilhelm și al soției lui, Cecilie de Mecklenburg-Schwerin. La naștere a fost al doilea în linia de succesiune la tronul german.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Prințul Wilhelm în 1910

Wilhelm s-a născut la 4 iulie 1906 la reședința familiei Hohenzollern, Marmorpalais, în apropiere de Potsdam, unde se stabiliseră părinții săi până când casa lor, Schloss Cecilienhof, urma să fie gata.[1] Tatăl său a fost Wilhelm, Prinț Moștenitor al Germaniei, fiul cel mare al împăratului german Wilhelm al II-lea. Mama sa a fost Ducesa Cecilie de Mecklenburg-Schwerin. Împăratul Franz Joseph al Austriei a fost unul dintre nașii prințului.

Alegerea unei bone pentru Wilhelm și fratele său mai mic, Louis Ferdinand (născut în 1907) a cauzat un stres considerabil în familie.[2]

La aniversarea de 10 ani, în 1916, Wilhelm a fost numit locotenent al regimentului 1 de gardă și a primit Ordinul Vulturului Negru, de la bunicul său.[3] Doi ani mai târziu, monarhia germană a fost abolită. Wilhelm și familia sa au rămas în Germania deși bunicul său fostul împărat a plecat în exil în Olanda. Fostul Prinț Moștenitor și familia sa au rămas la Potsdam unde Wilhelm și fratele lui mai mic au urmat gimnaziul local.

Wilhelm a studiat la Universitatea din Königsberg, Universitatea din Munchen și Universitatea din Bonn. În 1926, în timp ce era student la Bonn, Wilhelm s-a alăturat "Corps", o organizație studențească la care tatăl său, bunicul și alți membri ai familiei regale prusace erau membri.[4]

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Fiica cea mare a lui Wilhelm, Prințesa Felicitas, împreună cu părinții lui Wilhelm.

În timpul studenției la Bonn, Wilhelm s-a îndrăgostit de o colegă studentă, Dorothea von Salviati. Bunicul său nu a aprobat căsătoria deoarece în acel timp kaiserul încă spera în posibilitatea restaurației de Hohenzollern,[5] și nu voia ca nepotul său să facă o căsătorie morganatică.

Totuși, Wilhelm era hotărât să se căsătorească cu Dorothea. A renunțat la drepturile sale la succesiune pentru el și pentru viitorii copii în 1933.[6][7] Wilhelm și Dorothea s-au căsătorit la 3 iunie 1933 la Bonn. Au avut două fiice. În 1940, căsătoria a fost recunoscută ca dinastică și fetele au primit titlul de prințesă a Prusiei.[8]

În mai 1940, Wilhelm a luat parte la invazia Franței. A fost rănit în timpul luptelor în Valenciennes și a murit la spital la Nivelles la 26 mai 1940.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Potsdam tourism sights - Marmorpalais”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Zeepvat, Charlotte (). Queen Victoria's Family: A Century of Photographs. Gloucestershire: Sutton Publishing. ISBN 9780750930598. 
  3. ^ Wilhelm von Preußen (1906–1940) - Wikipedia, Die freie Enzyklopädie.
  4. ^ „KAISER'S FRATERNITY NOW IN DISGRACE; Borussia Corps of the University of Bonn Is Suspended for Hazing. ALL THE PRINCES MEMBERS Leading Organization of German University Life Guilty of Disorder -- Students Not Expelled”. New York Times. 21 November 1909. Accesat în 2008-08-10e.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  5. ^ RADOWITZ-NEI.Copyright, BARON CLEMENS VON (). „MONARCHY WILL RETURN, BUT NOT I, SAYS EX-KAISER; Ebert Capable, but Republic Is Only a Temporary Affair, Former Ruler Holds. SEES NATION AGAIN A POWER Hopes for an Economic Union in Central Europe, but Disapproves Austrian Alliance.ASSAILS THE SOVIET TREATYTslka on Many Current Issues With Baron Clemens von Radowitz-Nel, One of a Group Of Callers at Doorn”. New York Times. Accesat în . 
  6. ^ Eilers, Marlene A. (). Queen Victoria's Descendants. Baltimore: Genealogical Publishing Co. ISBN 9780806312026. OCLC 17370791. 
  7. ^ boys clothing: German royalty -- Wilhelm Hohenzollern
  8. ^ „Genealogy of the Royal Family of Prussia: HRH Prince Wilhelm and his descendants”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  9. ^ Trauer um IKH Prinzessin Felicitas von Preussen (1934 - 2009)[nefuncțională]