Piramidele din Giza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piramidele din Giza
Clădire
OrașAl Jizah  Modificați la Wikidata
Țară Egipt Modificați la Wikidata
Coordonate29°58′33″N 31°7′51″E ({{PAGENAME}}) / 29.97583°N 31.13083°E

Piramidele din Giza (germană Gizeh) complex de monumente antice, se numără printre cele mai cunoscute piramide din antichitate, ele fiind considerate una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Piramidele sunt situate la vest de Valea Nilului și cca. 8 km sud-vest de orașul Giza și 18 km de Cairo, capitala modernă a Egiptului. Se crede că clădirile au fost create în Împărăția veche a Egiptului Antic, în timpul domniei dinastiei IV-VI (secolul XXVI - XXIII î.Hr.). Marea Piramidă din Giza este singurul monument al celor șapte minuni ale lumii antice. Este, de asemenea, o comoară națională a Egiptului.

Patrimoniu[modificare | modificare sursă]

Piramidele din Giza și orașul antic Memphis sunt înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO.[1]

Construcție[modificare | modificare sursă]

Majoritatea teoriilor de construcție se bazează pe ideea că piramidele au fost construite prin mișcarea unor pietre imense din carieră, prin glisare și ridicare pe loc. Centrul de dezacorduri se referă la metoda prin care pietrele au fost transportate și plasate și cât de posibilă a fost metoda.

În construirea piramidelor, arhitecții ar fi putut să-și dezvolte tehnicile în timp. Ei ar selecta un sit pe o suprafață relativ plată de rocă de bază - nu de nisip - care a oferit o bază stabilă. După ce au urmărit cu atenție situl și au stabilit primul nivel de pietre, au construit piramidele în nivele orizontale, unul pe celălalt. Doar câteva blocuri exterioare rămân în loc în partea de jos a Marii Piramide. În Evul Mediu (secolul al V-lea până în secolul al XV-lea), oamenii s-ar fi putut odihni pentru a construi proiecte în orașul Cairo[2].

Astronomie[modificare | modificare sursă]

Părțile celor trei piramide din Giza au fost orientate astronomic spre nord-sud și spre est-vest, într-o mică fracțiune de grad. Printre încercările recente[3][4][5] de a explica un astfel de model deliberat sunt cele ale lui S. Haack, O. Neugebauer, K. Spence, D. Rawlins, K. Pickering și J. Belmonte. Aranjamentul piramidelor este o reprezentare a constelației Orion conform teoriei de corelare disputate Orion.

Piramidele și sfinxul[modificare | modificare sursă]

Marele Sphinx în fața Piramidei lui Khafra, 2005.

Piramidele din Giza sunt alcătuite din Marea Piramidă din Giza (cunoscută și sub denumirea de Piramida din Keops sau Khufu[6][7] și construită în jurul anului 2580 - circa 2560 î.Hr.), oarecum mai mică, Piramida lui Khafra (sau Kephren) la câteva sute de metri spre sud -vest și, relativ modestă, Piramida Menkaura (sau Mykerinos). Marele Sfinx se află pe partea de est a complexului. Consensul actual printre egiptologi este că capul Marelui Sfinx este cel al lui Khafra. Împreună cu aceste monumente majore există un număr de edificii satelit mai mici, cunoscute ca piramidele "regine", drumuri pietruite și piramidele vale.[2]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Această necropolă egipteană veche constă din Piramida lui Khufu (cunoscută sub numele de Marea Piramida și Piramida de la Cheops), piramida Khafra, piramida Menkaura, precum și piramide mai mici cunoscute sub denumirea de Piramidele reginelor.

Marele Sfinx de la Giza este situat pe partea estică a complexului orientat spre est. Mulți oameni de știință continuă să creadă că Sfinxul seamănă cu Khafra.

Monolitul folosit în templul memorial al lui Menkaure - cu o greutate estimată de peste 200 de tone - cea mai grea pe platoul din Giza. Statuia colosală a unui rege așezat din capela centrală a templului Menkaure este una dintre cele mai mari din epoca Vechiului Regat.

Harta platoului Giza[modificare | modificare sursă]

Au fost descoperite patru cimitire principale pe Podișul Giza: un cimitir în vest, est, sud și în partea centrală.

1. Piramida lui Kheops

2. Piramida lui Khafra
3. Piramida lui Menkaura
4. Templul funerar al lui Khafra
5. Templul funerar
6. Piramida satelit
7. Templul lui Khafra din vale
8. Templul lui Menkaura din vale
9. Templul funerar al reginei
10. Piramida lui Hentcaus
11. Piramidele reginelor
12. Mastabe
13. Marele Sfinx de la Giza
14. Templul Sfinxului
15. Templul Hemiun
16. Centrul de studiu al piramidelor
17. Cassa de bilete

18. Gaure în care au găsite bărcile solare
19. Drumul nou
20. Morminte sculptate în stâncă
21. Satul meșteșugarilor
22. Cairo
23. Satul Nazlet-el-Samman
24. Drumul funerar
25. Cariera de piatră Menkaura
26. Cimitirul modern
27. La sud, morminte sculptate în stâncă
28. Peretele îngrăditurii
29. Mastabe și morminte sculptate în stâncă
30. Cimitirul de vest
31. Cimitirul de est
32. Zona mastabelor în centru și morminte sculptate în stâncă

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Prezentare pe site-ul UNESCO
  2. ^ a b Verner, Miroslav. The Pyramids: The Mystery, Culture, and Science of Egypt's Great Monuments. Grove Press. 2001 (1997). ISBN: 0-8021-3935-3
  3. ^ „Nature”. . 
  4. ^ „Nature”. . 
  5. ^ „DIO The International Journal of Scientific History” (PDF). 13 (1). decembrie 2003: 2–11. ISSN 1041-5440. 
  6. ^ Shafer, Byron E.; Dieter Arnold (). Temples of Ancient Egypt. I.B. Tauris. pp. 51–52. ISBN 978-1-85043-945-5. 
  7. ^ Arnold, Dieter; Nigel Strudwick; Helen Strudwick (). The encyclopaedia of ancient Egyptian architecture. I.B. Tauris. p. 126. ISBN 978-1-86064-465-8. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Coordonate: 29° 58′ 33" N, 31° 7′ 51" O