Piramide egiptene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Piramida lui Mykerinos

Alături de faraoni și hieroglife, piramidele constituie un adevărat simbol al Egiptului antic.

Modul de construcție[modificare | modificare sursă]

Egiptenii antici au fost niște arhitecți deosebiți, având în vedere că în Egipt se află, astăzi, cel mai mare monument de piatră de pe Terra, și singura minune a lumii antice păstrate până azi, Piramida lui Keops. Studiile au relevat modul de construire: pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niște sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei.Vârful piramidei este acoperit cu aur. Azi, în Egipt, doar puține piramide mai sunt întregi, din păcate. Constructia se facea cu ajutorul zeului Ra ,cel mai important zeu ,zeul Soarelui.Asa se credea,caci dupa fiecare piramida ridicata egiptenii isi aduceau aminte de RA care le lumina calea si tot asa li se parea ca varful este construit mai bine de Ra cu razele soarelui.[necesită citare]

Secretul piramidelor[modificare | modificare sursă]

Egiptenii aveau puternice cunoștințe astronomice. S-a descoperit că toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglindă pe Pământ a constelației Orion. Egiptenii credeau că acolo este casa lui Osiris, zeul morților și al lumii de dincolo.

Egiptenii au creat standardele unei piramide clasice: un monument masiv cu o baza patrata si patru laturi care se unesc intr-un punct.

Piramidele de la Giza(Gizeh)

Motivele construirii piramidelor[modificare | modificare sursă]

Motivele pentru care egiptenii au ales sa isi construiasca piramide cu varful ascutit sunt de natura religioasa. Zeul egiptean al soarelui, Ra, era considerat tatăl tuturor faraonilor. Despre acesta se spune ca s-a autocreat dintr-o movilă de pamant care avea forma unei piramide, dupa care i-a creat si pe ceilalti zei.

Speculații[modificare | modificare sursă]

Timp de secole, misterul care inconjura piramidele a infierbantat spiritele in randul oamenilor de stiinta, dand nastere unor puternice controverse.

Din seria
Mitologia egipteană

Ra Barque.jpg

Divinități
Isis, Osiris, Atum Ra, Amon, Seth, Horus
Listă de zei din mitologia egipteană

Ființe fabuloase
Apophis, Sfinx
Listă de ființe legendare din mitologia egipteană

Surse
Cartea morților; Cartea vacii divine

Temple
Abu Simbel, Abydos, Complexul Dendera, Karnak, Luxor, Ramesseum, Templul lui Hatsepsut, Templul lui Kom Ombo

Piramide
Piramida lui Keops, Piramida lui Kephren, Piramida lui Mikerinos, Piramida Roșie

Egiptologi
Listă de egiptologi


Pentru ca tehnica necesara construirii unor astfel de giganti este complexa, multi au sustinut ca piramidele au fost construite de extraterestri sau de catre egiptenii detinatori ai unei tehnologii avansate, care a fost pierduta cu vremea.

Construcția[modificare | modificare sursă]

Donald Redford, profesor de studii clasice, sustine ca desi complicat, procesul construirii unor astfel de monumente nu este imposibil, chiar si pentru vremurile in care acestea au fost ridicate.. Conform spuselor lui Redford, faraonii incepeau constructia unei piramide in momentul urcarii pe tron. Acesta stabilea inca de la inceput membrii de baza ai echipei care aveau sa ii ridice mormantul, formata dintr-un architect, un inginer si un sef-constructor. Felul in care muncitorii egipteni taiau pietrele pentru a le folosi in constructii este inca subiect de studiu pentru cercetatori. Instrumentele folosite pentru modelarea materialelor mai putin dure au fost identificate, dar inca se mai incearca identificarea instrumentelor folosite pentru pietre dure, cum ar fi granitul sau dioritul. Forța oamenilor era de ajuns pentru a misca pietrele foarte grele, in proces intervenind si inventivitatea inginerilor, creatorii unor mini-sisteme menite sa usureze munca fizica a muncitorlor.Pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niste sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei.

Scop[modificare | modificare sursă]

Scopul acestor piramide era de a ingropa regii pentru a-i ajuta sa treaca în lumea de dincolo. Aceste piramide erau aranjate intr-un anumit mod astfel incat sa se reflecte Luna in acestea. Dar inainte de a fi ingropati in aceste morminte,erau imbodobiti cu bunuri de pret pentru ca Faraonii credeau ca vor invia in lumea de dincolo si trebuia sa aiba tot ce le trebuie. Egiptenii munceau din greu pentru a putea construi aceste piramide.

Pietrele din cariere erau transportate cu plutele pe Nil, apoi inălțate pe țărm cu ajutorul unor frânghii și pârghii.De aici erau târâte pe o rampă de sute de muncitori.În fața blocurilor se turna apă sau ulei, pentru a aluneca mai ușor.Un supraveghetor bătea din două plăci de lemn pentru a ritma efortul muncitorilor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]