Nicolae S. Basilescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae S. Basilescu
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Urlați, România Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBiserica Basilescu Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
cadru didactic universitar[*]
industriaș[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materFacultatea de Drept a Universității din București

Nicolae S. Basilescu (n. , Urlați, Prahova, România – d. , București, România) a fost un profesor universitar, industriaș și filantrop român.

Activitatea didactică[modificare | modificare sursă]

După ce și-a luat licența la Facultatea de Drept a Universității din București, Nicolae Nasilescu si-a luat doctoratul la Facultatea de Drept din Paris în 1884. Pe lângă activitatea de avocat a intrat în învățământul universitar, inițial la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în 1892, apoi la cea din București în 1896, unde a fost ulterior numit decan.

În 1887 a fost numit secretar al Camerei de Comerț și Industrie a României, A fost ales de mai multe ori deputat în Parlamentul României din partea Partidului Național Liberal.

A publicat numeroase lucrări, dintre care cele mai importante sunt:

  • Note sur le chiffre de la population du Royaume de Roumanie, 1897
  • Economia politică și ideea socială, 1900
  • L’industrie roumaine, 1910
  • Pentru țărănime, 1914
  • Le rôle de la Roumanie dans la guerre européenne et les revendications de la Roumanie, 1915
  • Studii Sociale. 1902-1905
Reclama pentru șampania Bazilescu

Activitatea ca industriaș[modificare | modificare sursă]

Prin căsătoria cu Ecaterina Pascal, e ajuns să dețină moșia Măicănești-Grefoaicele din nord-vestul Capitalei. Investește într-o fabrică de bere, una de malț și alta de cărămidă, intuind dezvoltarea acestor ramuri economice.

Pe de altă parte, deținea moșia de la Dealu-MareUrlați specializată în viticultură. Deoarece viile din România fuseseră distruse de filoxeră, în 1898, Basilescu a început replantarea cu viță-de-vie americană pentru a-și revitaliza industria viticolă.

Pentru a vinde mai bine vinul produs, Nicolae Basilescu a decis să-l prelucreze transformându-l în șampanie. Cu ajutorul specialistului francez Paul Poitevin, Bazilescu a construit o fabrică de șampanie, pe care o comercializa cu ajutorul casei „Capșa”. Primul lot de șampanie „Capșa”, a ieșit pe piață în 1912. După primul război mondial, sistemul de fabricație a fost ameliorat cu ajutorul casei de Saint Marceaux din Reims (Franța).[2][3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în  
  2. ^ https://historia.ro/sectiune/general/nicolae-basilescu-sampania-romaneasca-si-640736.htm[nefuncțională] Alin Spânu - Nicolae Basilescu, șampania românească și cartierul Bucureștii Noi
  3. ^ https://b365.ro/povestea-lui-nicolae-basilescu-primul-roman-care-a-gustat-industria-sampaniei-si-a-adus-bauturi-fine-la-bucuresti-partea-i-501152/Filip Lupșa - Povestea lui Nicolae Basilescu, primul român care a „gustat” industria șampaniei și a adus băuturi fine la București (Partea I)