Biserica Basilescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Basilescu
Poziționare
Coordonate44°29′22″N 26°02′12″E ({{PAGENAME}}) / 44.48932778°N 26.03675°E
LocalitateBucurești Modificați la Wikidata
ȚaraRomânia  Modificați la Wikidata
AdresaBulevardul Bucureștii Noi nr 116, sector 1. Bucuresti,
Edificare
ArtistGeorge Mandrea[*][[George Mandrea (arhitect român)|​]]  Modificați la Wikidata
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata

Biserica Basilescu a fost ctitorită de Nicolae S. Basilescu și de prima sa soție, Ecaterina Pascal. Biserica era situată pe moșia Măicănești-Grefoaicele. A fost proiectată de arhitectul George Mandrea și construită de E. Kaparovski, fiind terminată în 1808. Biserica a fost pictată de pictorul danez Age Exner.

Biserica a fost concepută astfel îhcât să permită și înmormântări. Până în 1922 construcția a fost utilizată doar ca mausoleu. În 1922 a fost sființită și, de atunci, este folosită, întâi ca paraclis al familiei, apoi, din 1947, ca biserică parohială.

Biserica a fost avariată de Cutremurul din 1940, iar turla principală era aproape să se prăbușească. De asemenea, deși nu a fost direct atinsă, biserica a fost afectată și de bombardarea cartierului Bucureștii Noi de către aviația americană. În 1945 au fost executate ample lucrări de restaurare. Pictura a fost refăcut de pictorul Vasile Blendea, iar gemaurile au fost înlocuite cu vitralii executate de artistul Traian Pârvu.

În subsolul bisericii sunt înmormântați următorii membri ai familiei Basilescu: Ecaterina Basilescu, Lydia Basilescu, Nicolae Basilescu și Margareta Vlădoianu.[1][2]

Note[modificare | modificare sursă]