Nicolae Cristea (comunist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae Cristea
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Galați, România Modificați la Wikidata
Decedatmartie 1943 (36 de ani) Modificați la Wikidata
Mount Valérien⁠(d), Seine, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraBrigăzile Internaționale[*]  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul Civil Spaniol  Modificați la Wikidata

Nicolas sau Nicolae Cristea (cunoscut și sub nom de guerre Joseph Copla;[1] n. , Galați, România – d. martie 1943, Mount Valérien⁠(d), Seine, Franța) a fost un comunist român, cunoscut prin activitatea sa de voluntar în Brigăzile Internaționale în timpul Războiului Civil Spaniol și în Rezistența Franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristea s-a născut într-o familie de muncitori săraci din Galați. În timpul Marii Crize a participat la protestele organizate de Partidul Comunist din România la București, după care a fost forțat de Siguranța Statului să se mute înapoi în orașul său natal. S-a întors la București în 1931, iar în 1933 a fost admis ca membru în Partidul Comunist din România, care funcționa clandestin în acea vreme. A devenit membru în comitetul organizației locale București a partidului și mai târziu a fost ales membru în biroul de conducere al acestei organizații. În această perioadă a lucrat la fabrica Pirotehnica Armatei din București.

După izbucnirea Războiului Civil Spaniol, a plecat în Spania, ajungând acolo în octombrie 1936 în timpul Bătăliei pentru Madrid. A fost înrolat în Regimentul Românesc de Artilerie Motorizată al Brigăzii Internaționale a XI-a, comandat de Valter Roman. În 1937 a participat la bătăliile de la Brunete, Quinto-Belchite și Teruel. În decembrie 1937, în timpul ultimei confruntări, Cristea a fost rănit la picior, dar a refuzat să fie spitalizat, hotărând în schimb să rămână pe câmpul de luptă. Ulterior, a fost avansat la gradul de căpitan și a devenit comandantul BaterieiTudor Vladimirescu”. În Bătălia de pe Ebru a avut un rol important în traversarea fluviului. Demobilizat împreună cu ceilalți voluntari în decembrie 1938, a continuat să lupte în Catalonia în perioada ianuarie-februarie 1939.

În februarie 1939 Cristea a trecut în Franța unde a fost internat în lagărele de concentrare Gurs și Argelès. Împreună cu Joseph Boczov, Mihail Patriciu și cu alți români, el a evadat din ultimul lagăr în 28 martie 1941, după începerea ocupației germane. Grupul s-a alăturat curând Rezistenței Franceze,[2] iar Cristea a devenit comandant al detașamentului românesc din cadrul FTP - Main-d'œuvre immigrée. El a participat la acțiuni de sabotaj împotriva forțelor germane naziste. Pe 16 octombrie 1942, împreună cu alți doi voluntari români, a atacat un grup de piloți germani care participau la un exercițiu militar la Montrouge, lângă Paris, folosind grenade de mână.

Arestat de Gestapo pe 19 octombrie 1942, Cristea a fost executat în martie 1943 la Fort Mont-Valérien, după ce a fost torturat timp de câteva luni în închisoarea Fresnes. Sursele nu s-au pus de acord cu privire la data exactă a morții sale: 9,[1][3] 10[4] sau 13.[5][6] La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost avansat post-mortem la gradul de locotenent-colonel al Armatei Române.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Lucien Steinberg, Jean Marie Fitère, Les Allemands en France: 1940-1944, A. Michel, 1980, p. 129.
  2. ^ Philippe Ganier-Raymond, El cartel rojo, Txalaparta, 2008, p. 53.
  3. ^ Philippe Ganier-Raymond, El cartel rojo, Txalaparta, 2008, p. 93.
  4. ^ Victor Stănculescu, Constantin Ucrain, Istoria artileriei române în date, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1988, p. 130.
  5. ^ Valter Roman, Evocări, p. 107.
  6. ^ Nicolae Balint, „Un mureșean în Rezistența franceză”, în Ziarul de Mureș. 5 septembrie 2005.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]