Mioara Roman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mioara Roman
Date personale
Nume la naștereMioara Georgescu Modificați la Wikidata
Născută Modificați la Wikidata
Jiblea Veche, Vâlcea, România Modificați la Wikidata
Decedată (83 de ani) Modificați la Wikidata
Snagov, Ilfov, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalistă
traducătoare Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din București  Modificați la Wikidata

Mioara Roman (n. 19 aprilie 1940, Jiblea, județul Argeș (azi în județul Vâlcea) – d. 23 februarie 2024, Snagov) a fost o scriitoare, jurnalistă de radio, traducătoare și profesoară de limbă și civilizație arabă,[1] cu realizări importante în mediul academic[judecată de valoare].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mioara Georgescu s-a născut pe data de 19 aprilie 1940, în localitatea Jiblea, din județul Argeș (azi în județul Vâlcea). Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în Varșovia, unde tatăl ei, Ion Georgescu, a fost numit prim-secretar la Comintern, în anul 1945[necesită citare].

A absolvit, în anul 1962, cursurile Secției de limba și literatura arabă din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Orientale a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.

A lucrat în cadrul postului de radio Radio România Internațional, vreme de 17 ani, ca șefă a secției de limbă arabă.[2] De-a lungul timpului, a realizat interviuri cu președintele Egiptului, Hosni Mubarak, regele Hussein al Iordaniei[2] și președintele Irakului, Saddam Hussein.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

În 1963, s-a căsătorit cu renumitul campion la scrimă, Iosif Zilahy (având cu acesta o fiică - Catinca Roman-Zilahy), de care a divorțat în 1973.

În 1974 s-a căsătorit cu Petre Roman, de care a divorțat după 33 de ani, în 2007. Au o fiică, Oana Roman, născută în 1976.[1]

Decesul[modificare | modificare sursă]

Mioara Roman, fosta soție a fostului premier Petre Roman, a încetat din viață, pe 23 februarie 2024, la vârsta de 83 de ani, la un azil din Snagov, unde era internată de câteva luni (suferea de o formă gravă a bolii Parkinson și de o degenerare neurocognitivă.[1] A fost înmormântată luni, 26 februarie 2024, la Cimitirul „Reînvierea” din București, după slujba care a avut loc la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. [3]

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

  • Roman, Mioara (). Prețul libertății. Însemnări din revoluția mea. București: Editura Integral. ISBN 9786068782447. 

Note[modificare | modificare sursă]