Mihail Orlov (general)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihail Orlov
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (53 de ani) Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Novodevici[*] Modificați la Wikidata
PărințiFiodor Grigorievici Orlov[*][[Fiodor Grigorievici Orlov (Russian general (1741-1796))|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAleksei Fiodorovici Orlov[*][[Aleksei Fiodorovici Orlov (politician rus)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEkaterina Nikolaevna Raevskaia[*] (mai 1821–) Modificați la Wikidata
CopiiAnna Orlova[*][[Anna Orlova |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
ofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Ramuracavalerie  Modificați la Wikidata
Gradulgeneral-maior (din )
cornet[*][[cornet (historical military rank)|​]] (din )
porucik[*]
rotmistăr[*][[rotmistăr (former military rank of a commissioned cavalry officer in some armies)|​]]
colonel (din )  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul celei de-a Treia Coaliții
Războiul celei de-a Patra Coaliții
Campania din Rusia
Războiul celei de-a Șasea Coaliții  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
Decorațiiorden Sveatoi Annî 2-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 2-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
orden Sveatogo Vladimira 3-i stepeni[*][[orden Sveatogo Vladimira 3-i stepeni |​]]
zolotoe orujie s nadpisiu «Za hrabrost»[*][[zolotoe orujie s nadpisiu «Za hrabrost» (Russian Empire award for bravery)|​]]
Ordinul Sfântul Gheorghe, clasa a IV-a[*] ()
Pour le Mérite  Modificați la Wikidata

Mihail Fiodorovci Orlov (în rusă Михаил Фёдорович Орлов; n. , Moscova, Imperiul Rus – d. , Moscova, Imperiul Rus) a fost un general-maior rus (participant la războaiele napoleoniene), care a stabilit condițiile predării Parisului în fața armatei aliate.[2] În anii 1820 a câștigat faimă ca o figură publică de direcție liberală, fiind un decembrist și un interlocutor frecvent al celebrului poet Aleksandr Pușkin.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost al doilea fiu al contelui Fiodor Orlov. A servit în armata imperială rusă în timpul războaielor napoleoniene din 1805 până la capturarea Parisului în 1814. În timpul șederii sale în Franța, el, ca mulți alți viitori decembriști, a intrat în contact cu ideile liberale. După demobilizare și întoarcerea în patrie, a slujit guvernul țarist în Norvegia în 1814 în timpul rebeliunii împotriva anexării suedeze decisă la Viena pentru compensarea anexării ruse a Finlandei. Cu această ocazie, se remarcă apropierea lui Orlov de cauza norvegiană și de faptul că a mers împotriva ordinelor guvernamentale prin redactarea unui memoriu în favoarea rebelilor.

În 1815 a participat la a doua campanie în Franța. Mai târziu s-a apropiat de cercurile conspirative, care au luat avânt în Rusia datorită aprobării țarului Alexandru I, care a garantat libertatea lojilor masonice, intrând în Uniunea Mântuirii în 1818. Ca francmason, a fost membru al Lojii „Ovidiu” și a participat alături de Serghei Volkonski la întâlnirile Lojii „slavilor uniți” de la Kiev.

La 13 iunie 1817 a fost numit șef de stat major al Corpului 4 Infanterie, iar la 3 iunie 1820 primește comanda Diviziei 16 Infanterie staționată la Chișinău.

Perioada la Chișinău[modificare | modificare sursă]

Bustul lui Mihail Orlov (1975) din Chișinău.

Orlov s-a întors din campania străină cu opinii în opoziție față de guvernul țarist al lui Alexandru I, care la rândul lui, a respins de cinci ori propunerile de a plasa o divizie sub comanda lui Orlov și, în general, a arătat suspiciune față de el.[3] Ajuns la Chișinău, Orlov și-a propus să răspândească iluminismul în rândul soldaților și să introducă o atitudine mai umană față de aceștia: a amenajat școli lancasterești pentru gradele inferioare, a anulat pedepsele corporale în divizia sa.

În 1817, Orlov l-a cunoscut pe Pușkin și a devenit membru al societății literare „Arzamas” cu porecla „Rhein”. S-a gândit să o transforme, extinzând gama de activități.

În 1821, Orlov s-a căsătorit cu Ekaterina Raevskaia, fiica celebrului general Nikolai Raevski. În casa orlovilor din Chișinău, după spusele soției sale, „dispute constant zgomotoase – filozofice, politice, literare”[4] erau purtate de Pușkin și Orlov: „Îl vedem foarte des pe Pușkin, care vine să se dispute cu soțul despre tot felul de subiecte”. Mai târziu, poetul a avut o ceartă cu Orlov, declarând: „Orlov este un om inteligent și un tip foarte amabil, dar înaintea lui nu sunt cumva un vânător pentru vechile noastre relații”, i-a scris el soției sale în 1836.

Orlov a fost unul dintre fondatorii organizației predecembriste „Ordinul Cavalerilor Ruși”. El a dezvoltat un amplu program de reforme liberale (constituție, desființarea iobăgiei, judecată cu juriu, libertatea presei), combinate în maniera engleză cu puterea aristocrației și a burgheziei în curs de formare. A condus consiliul din Chișinău al Uniunii decembriste a Bunăstării. Supravegherea secretă a fost stabilită pentru Orlov, din moment ce divizia a 16-a avea reputația în rândul superiorilor de a fi indisciplinată și a rămas în urmă în ceea ce privește frontul.[5]

În 1822, au avut loc tulburări în divizia lui Orlov. Unul dintre comandanți, căpitanul Briuhanov, supărat de acțiunile căpitanului-superior, care l-a împiedicat să se alimenteze din fondurile armatei, a profitat de prima greșeală ușoară a acestuia din urmă și a ordonat să fie pedepsit cu bastoane. Divizia, indignată de nedreptatea vădită a pedepsei, l-a smuls pe tovarăș din mâinile subofițerului care-l pedepsea, luându-i și pe acesta din urmă bețele. Orlov, după ce a analizat cazul, a recunoscut afirmațiile soldaților ca fiind corecte și l-a judecat pe Briuhanov.

Superiorul său, Ivan Sabaneev, care a emis anterior ordine de interzicere a relelor tratamente a rangurilor inferioare, a luat de data aceasta toate măsurile pentru a suprima ordinul lui Orlov. El a revizuit cazul, în urma căruia Briuhanov a fost eliberat din proces, iar autorii „revoltelor” au fost pedepsiți cu biciul și trimiși la muncă silnică.

Demiterea din serviciul militar[modificare | modificare sursă]

În urma anchetei, Orlov a fost eliberat de comanda diviziei și numit „să fie în armată” (18 aprilie 1823). În ajunul revoltei decembriste, a vizitat Crimeea, unde s-a văzut cu Aleksandr Griboiedov, care ulterior a fost acuzat de implicarea în evenimentele din Piața Senatului.[6] Nu a luat parte la pregătirea revoltei armate, dar după 14 decembrie 1825 a fost totuși arestat și închis în fortăreața Petru și Pavel, unde a petrecut șase luni.

Datorită mijlocirii fratelui său, favoritul regal Aleksei Orlov, Mihail nu a suferit o pedeapsă grea, ci a fost în cele din urmă demis din serviciu. I s-a ordonat să locuiască într-un sat din gubernia Kaluga, sub supravegherea poliției.

În 1831 i s-a permis să locuiască la Moscova, fiind unul din dintre puținii decembriști căruia i-a fost permis să locuiască acolo.

Ultimii ani ai vieții și-a dedicat organizării Școlii de Pictură, Sculptură și Arhitectură din Moscova. A murit de febră în martie 1842. A fost înmormântat la mănăstirea Novodevici.[7].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Восстание декабристов: документы. Том 20. Москва, 2001. ISBN 5-8243-0190-5. Стр. 149.
  3. ^ Лия Павлова. Декабрист М. Ф. Орлов. Наука, 1964. Стр. 5, 108.
  4. ^ Черейский Л. А. Пушкин и его окружение. Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1989. С. 311.
  5. ^ Русские портреты XVIII и XIX столетий. Издание Великого князя Николая Михайловича. Том II. Портрет №156.
  6. ^ Минчик С. С. Грибоедов и Крым. — Симферополь: Бизнес-Информ, 2011. — С. 31–33..
  7. ^ Lib.ru/Классика: Герцен Александр Иванович. Дневник 1842—1845

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mikaberidze, Alexander, The Russian officer Corps in the Revolutionary and Napoleonic wars 1792-1815, Savas Beatie, New York, 2005.

Legături externe[modificare | modificare sursă]