Litografie fotocromatică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Litografie fotocromatică a Pieţei Dam din Amsterdam, produsă de Detroit Photographic Company, circa 1890 - 1900.

Litografia fotocromatică, în limbile germană și franceză, Fotochrom, respectiv în engleză, Photochrome, [1] numită, de asemenea, și Procedeul Aäc, reprezintă o tehnică de a produce imagini colorate folosind ca sursă primară imagini fotografice de pe negative alb-negru transferate direct fotografic pe plăci litografice, cu care se produc imagini color într-o gamă cromatică apropiată de realitate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Procedeul a fost inventat în anii 1880 de către elvețianul Hans Jakob Schmid (1856 - 1924), angajat al companiei Orell Füssli Verlag, o tipografie cu o lungă istorie, care poate fi datată în secolul al 16-lea. [2] Füssli a fondat compania pe acțiuni Photochrom Zürich, denumită ulterior Photoglob Zürich, ca o companie menită să exploateze comercial invenția sa. Ambele companii, Füssli și Photoglob continuă să existe astăzi. [3]

Procesul[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Photochrom" este varianta de ortografiere utilizată, din motive istorice, de Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii (în original, Library of Congress), pentru clasificarea și descrierea imaginilor de acest tip. Variantele din limbile germană și franceză, fotochrom, care sunt identice ca ortografiere, sunt preferate în culturile limbilor respective fiind promovate de compania elvețiană Orell Füssli Verlag, deținătoarea patentului original al invenției lui Hans Jakob Schmid.
  2. ^ de Istoricul companiei Orell Füssli Verlag
  3. ^ de Istoricul companiei Photoglob AG Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Litografie fotocromatică