Litografie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anemone de mare din lucrarea lui Ernst Haeckel Kunstformen der Natur (Formele artistice ale naturii) din 1904.

Litografia (din greaca veche λίθος - litos, "piatră" + γράφω - grafein, "a scrie") este o metodă de tipar utilizând o placă sau o piatră cu o suprafață perfect netedă. Prin contrast cu litografierea, în intaglio placa sursă este gravată, corodată ori punctată pentru a realiza cavitățile care rețin cerneala de tipar, respectiv în tipărirea cu blocuri de lemn sau în cazul tiparului cu litere fixe cerneala este aplicată pe suprafețele ridicate pentru a crea litere, semne și/sau imagini.

Litografia utilizează ulei sau grăsime, respectiv gumă arabică pentru a separa suprafața fină în regiuni hidrofile, care vor absorbi ulterior cerneala tipografică sau tușul, și regiuni hidrofobe, care prin refuzarea absorbției apei, și deci a cernelii, vor deveni fundalul imaginii. Litografia, inventată de autorul bavarez austriac Alois Senefelder, în 1796,[1][2] poate fi folosită pentru a imprima un text sau o lucrare artistică pe hârtie sau pe un alt material potrivit. Cele mai multe cărți, într-adevăr toate tipurile de text de volum mare, sunt acum imprimate folosind litografia offset, cea mai uzuală formă de producție de tipărituri. Cuvântul „litografie” se referă și la fotolitografie, o tehnică de microfabricare utilizată la construirea circuitelor integrate și a sistemelor microelectromecanice, cu toate că acele tehnici au mai multe lucruri în comun cu gravarea, decât cu litografia.

Principiul litografierii[modificare | modificare sursă]

Placă litografică şi imagine în oglindă imprimată, a unei hărți a orașului München


Litografierea cu gresie[modificare | modificare sursă]

HNO
3

O hartă litografiată din 1902 (dimensiuni originale 33×24 cm)


Microlitografia și nanolitografia[modificare | modificare sursă]


Litografierea ca modalitate artistică[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meggs, Philip B.A History of Graphic Design, 1998, John Wiley & Sons, Inc., pagina 146 ISBN 0-471-29198-6
  2. ^ Carter, Rob, Ben Day, Philip Meggs – Typographic Design: Form and Communication, Third Edition, 2002, John Wiley & Sons, Inc., pagina 11

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]