Justin Capră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Virgilius Justin Capră (Iustin Capră) (n. 22 februarie 1933 la Măgureni, județul interbelic Prahova, România) este un inventator și inginer român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor.

Justin Capră nu și-a brevetat invenția, deși în 1956 în România se acorda importanță mare mișcării de inovatori și invenții.[necesită citare] În lipsa unui asemenea brevet nu se poate dovedi nici măcar dacă specialiștii americani au utilizat același principiu ca Justin Capră și cu atât mai puțin o prioritate a ideii.

Justin Capră mai este și realizatorul unui micro-autoturism, "Soleta", care consumă 0,5 l/100 km și al unei motorete care funcționează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km). Cea mai remarcabilă dintre aceste invenții este Soleta 150 Ecor; are o greutate de 95 kg și este capabilă să parcurgă 100 km cu 0,5 litri de combustibil. A mai produs și un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km/h.

Mașinile inventatorului Justin Capră nu au fost produse în serie, si autorul nu a facut nicaieri dovada ca afirmatiile sale sunt adevarate. Nici rucsacul zburator nici automobilul "Soleta", nici aerodina nu au fost niciodata supuse unor testari in laborator si nu exista probe ca ar fi evoluat in prezenta unui public. Multe din performantele inventiilor sale se bazeaza pe simpla declaratie a autorului, cum ar fi aparatul pentru micsorarea masei unui obiect, de ex. Mitul inventatorului Iustin Capra a fost intretinut printr-o intensa propaganda care a stimulat creatia tehnico-stiintifica in randul tinerilor.

[1]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

  • Inventatorul Justin Capră a primit pe data de 20 mai 2008 Premiul Dan Voiculescu, în valoare de 300.000 RON.[2][1][3]

[4][5]

  • Ordinul național pentru Merit în grad de Cavaler (2008)[6]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]