Hippolyte Flandrin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hippolyte Flandrin
Date personale
Născut[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Commune-Affranchie, Primul Imperiu Francez[1] Modificați la Wikidata
Decedat (54 de ani)[7][4][5][6] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise[8][9]
Grave of Hippolyte Flandrin[*][[Grave of Hippolyte Flandrin |​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (variolă) Modificați la Wikidata
Frați și suroriAuguste Flandrin[*][10]
Paul Flandrin[*][10] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAimée Ancelot[*] (–) Modificați la Wikidata
CopiiPaul-Hippolyte Flandrin[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[11] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
desenator[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma ()[12]
Roma ()[12] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[13] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiÉcole nationale supérieure des beaux-arts de Lyon[*][[École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon (school of art and design in Lyon, France)|​]], Academia Franceză din Roma[2]  Modificați la Wikidata
PregătireLouis Hersent[*][[Louis Hersent (pictor francez)|​]], Jean Auguste Dominique Ingres  Modificați la Wikidata
Profesor pentruEdgar Degas, James Tissot, Pierre Grivolas[*][[Pierre Grivolas (pictor francez)|​]], Charles Lepec[*][[Charles Lepec (artist francez)|​]], Eugène Allard[*][[Eugène Allard |​]][3]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăneoclasicism  Modificați la Wikidata
Opere importanteQ17494375[*], Jeune Fille[*][[Jeune Fille (pictură de Hippolyte Flandrin)|​]], Madame Hippolyte Flandrin[*][[Madame Hippolyte Flandrin (pictură de Hippolyte Flandrin)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiPrix de Rome ()
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] (din )[1]
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] (din )[1]
Ordinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]  Modificați la Wikidata

Jean-Hippolyte Flandrin (n. , Commune-Affranchie, Primul Imperiu Francez – d. , Roma, Statele Papale) a fost un pictor francez în stil neoclasic. Cea mai celebră lucrare a sa, Jeune Homme Nu Assis au Bord de la Mer („Tânăr nud șezând lângă mare”), realizată în 1836, este expusă la Luvru.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

De la o vârstă fragedă, Flandrin a manifestat interes pentru artă și pentru o carieră ca pictor. Cu toate acestea, părinții lui l-au presat să devină om de afaceri și, având foarte puțină pregătire, a fost forțat să devină pictor de miniaturi.

Hippolyte a fost al doilea dintre cei trei fii, toți pictori într-un fel sau altul. Auguste, fratele său mai mare, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ca profesor la Lyon și mai târziu a murit acolo. Paul⁠(d), fratele său mai mic, a fost pictor de portrete și imagini religioase. S-a căsătorit cu Aimée-Caroline Ancelot (1822-1882) în 1843, din căsătoria lor s-a născut Paul Hippolyte Flandrin (1856-1921), care a devenit pictor de artă sacră, portretist și decorator.

Hippolyte și Paul au petrecut ceva timp la Lyon, economisind bani pentru a pleca la Paris în 1829 unde au studia sub îndrumarea lui Louis Hersent⁠(d). În cele din urmă, s-au stabilit în studioul lui Jean-Auguste-Dominique Ingres, care nu doar că le-a fost profesor, ci și prieten pe viață. La început, Hippolyte a avut dificultăți financiare ca artist sărac. Cu toate acestea, în 1832, a câștigat Prix de Rome pentru pictura sa intitulată Recunoașterea lui Tezeu de către tatăl său. Această prestigioasă bursă de artă însemna că nu mai era limitat de sărăcie.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Prix de Rome i-a permis să studieze timp de cinci ani la Roma. Acolo, a creat mai multe picturi, sporindu-și celebritatea atât în Franța, cât și în Italia. Pictura Sfânta Clara vindecând orbul a fost creată pentru Catedrala din Nantes, iar mai târziu, i-a adus și o medalie de clasa întâi la expoziția din 1855; această pictură a fost distrusă în incendiul care a avut loc la Catedrala din Nantes pe 18 iulie 2020.[14] Iisus și copiii mici a fost oferită de guvern orașului Lisieux. Dante și Virgil vizitând bărbații invidioși loviți de orbire și Euripide scriind Tragediile se află acum la Muzeul de Arte Frumoase din Lyon.

În 1853, Flandrin a fost ales membru al Académie des Beaux-Arts⁠(d). La 4 aprilie 1856, a contribuit la înființarea Œuvre des Écoles d'Orient, cunoscută mai bine sub numele de L'Œuvre d'Orient; a fost membru al primului său consiliu general la 25 aprilie 1856. La întoarcerea sa la Paris în 1856, Flandrin a primit o comandă pentrua picta capela Sfântului Ioan din biserica Sfântul Séverin. Drept urmare, reputația sa a devenit și mai impresionantă, garantându-i practic un angajament continuu pentru tot restul vieții.

Pe lângă aceste lucrări, Flandrin a pictat și un număr mare de portrete, inclusiv Portretul lui Napoleon al III-lea, care nu a fost foarte bine primit de către acesta. Cu toate acestea, el este mult mai cunoscut astăzi pentru picturile sale decorative monumentale. Cele mai notabile dintre acestea se găsesc în următoarele locații:

  • în sanctuarul, corul și naosul St Germain des Prés la Paris (1842–1861)
  • în biserica Sf. Paul din Nîmes (1848–1849)
  • în biserica Sfântu Vincențiu de Paul la Paris (1850–1854)
  • în biserica St-Martin-d'Ainay din Lyon (1855)

Deces[modificare | modificare sursă]

În 1863, sănătatea sa precară, agravată de munca intensă și expunerea prelungită la umiditate și curenții de aer din biserici, l-a determinat să viziteze din nou Italia, unde a murit de variolă la Roma la 21 martie 1864.

Lucrări principale[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Baza de date Léonore 
  2. ^ AGORHA, accesat în  
  3. ^  
  4. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b c d Hippolyte Flandrin (în engleză), RKDartists 
  6. ^ a b c d Hippolyte Jean Flandrin (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
  7. ^ a b c Hubert Lavigne, "état civil d'artistes français", 1881[*][[Hubert Lavigne, "état civil d'artistes français", 1881 (book)|​]], p. 66  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ Henry Jouin, La sculpture dans les cimetières de Paris, 1897[*][[Henry Jouin, La sculpture dans les cimetières de Paris, 1897 (article by Henry Jouin)|​]], p. 193  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ Le cimetière du Père-Lachaise, p. 157 
  10. ^ a b Union List of Artist Names, , accesat în  
  11. ^ RKDartists, accesat în  
  12. ^ a b RKDartists, accesat în  
  13. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  14. ^ „Nantes Cathedral fire started in three different places, say French police”. the Guardian. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]