Guarana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
GuaranaAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Paullinia cupana - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-234.jpg
Paullinia cupana
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Sapindales
Familie: Sapindaceae
Gen: Paullinia
Specie: P. cupana
Nume binomial
Paullinia cupana
Kunth

Guarana (limba portugheză: guaraná) (API: /gu̯a.ra.'na/, [gu̯a.ɾa.'na] ori [gu̯a.ɹa.'na]) pe numele ei științific Paullinia cupana, sau Paullinia Sorbiliseste o plantă din familia Sapindaceae.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Guarana este o plantă plantă lemnoasă, tropicală, cățărătoare (este o liană) de 10 m lungime, care crește în pădurile amazoniene din Brazilia. Frunzele sunt compuse, decupate, cu flori mici, galbene, grupate în ciorchini; fructele sunt piriforme cu 2 … 3 semințe mici. Semințele sunt cunoscute ca „fructele tinereții”. Liana este sălbatică dar între timp a fost cultivată si pe plantații.

Istorie și cultură[modificare | modificare sursă]

Numele Guarana, provine din cuvântul “warana”, din limbajul tribului Guarani descoperit în Brazilia în secolul 18 de către botanistul german C. F. Paullini. Guarana joacă un rol esențial în viața acestei culturi. Conform unui mit străvechi, ei povestesc despre “Copilul Divin“, care a fost ucis de un șarpe, iar din ochii săi a luat naștere această plantă. Waranaa înseamnă în limbajul lor “Ochii junglei”.

Semințele au fost culese de secole de indienii amazonieni (în special indienii tupi din Brazilia) și erau preparate ca băuturi răcoritoare puternic stimulative și afrodiziace. Ameridienii din multe triburi obișnuiau să poarte la ei bucãți mărunțite de guarana, pe care le foloseau uneori ca înlocuitor al mâncării, datorită efectului puternic energizant. De asemenea, ei făceau și pâine din guarana, măcinând semințele. Făina era amestecată cu apă și apoi aluatul se cocea la soare, în diverse forme.[1]

Guaranii preparau ceaiuri și medicamente din fructele uscate, consumul zilnic fiind mijloc de prevenire a malariei și a dizenteriei, durererilor de cap, crampelor sau febrei. În timpul războaielor dintre triburi sau a vânătorii, membrii tribului mestecau semințele plantei pentru a depăși oboseala și foamea.

Compoziție chimică[modificare | modificare sursă]

Ingredientul principal al Guaranei este guaranina, un compus chimic identic cu cafeina din cafea sau teina din ceai. Guaranina, cofeina și teina sunt științific considerate ca sinonime. Concentrația de guaranină din fructul de guarana este de 3,5 ori mai ridicat decât cel al fructului arbustului de cafea. Alți constituenți sunt teobrominã, taninuri catehice, și un ulei volatil cu efecte ușor halucinogene.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Guarana se utilizează, în general, ca stimulent. Este folosită de sute de ani pentru combaterea oboselii precum și ca afrodiziac. Stimulează sistemul nervos central și glandele suprarenale, îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular și metabolismul glucidic. Este de mare ajutor persoanelor care desfășoară o muncă intelectuală, elevilor și studenților, în perioada examenelor, contribuie la funcționarea optimă a creierului, la îmbunătățirea capacității de concentrare și a memoriei. În cazul sportivilor, aceste substanțe bioactive îmbunătățesc performanțele, forța fizică și rezistența. Testele clinice au demonstrat că datorită particularităților sale chimice, se absoarbe mai lent în organism, acesta fiind motivul principal al efectului revigorant mai eficient și mai îndelungat pe care-l generează.[necesită citare]

Comercializare[modificare | modificare sursă]

Băuturi energizante ce conțin extract de guarana

Odată descoperite beneficiile sale, guarana a luat diverse forme de comercializare, cea mai populară fiind de departe cea a băuturilor răcoritoare. În Brazilia, țară situată pe locul trei în lume la consumul de băuturi răcoritoare, guarana este incontestabil pe locul fruntaș în preferințele consumatorilor de toate vârstele. Gustul distinctiv unic al guaranei este principalul motiv al succesului său de neegalat în această țară. Cotribuie la folosirea caloriilor sub forma de energie,deci depunerea sub forma de grasime pe capilarele masei grasoase.Acolo se gaseste enzima numita lipoprotein-lipaza care este responsabila de captarea trigliceridelor cu lant lung,fiind deja in al doilea circuit sanguin,2 traversari ale ficatului.

Numeroase persoane au observat o slabire lenta si neagresiva,precum si un nivel energetic usor mai crescut.in combinatie cu ginseng devine o sursa rapida de energie fara a mai fi nevoie de alta cafea care provoaca acele salturi in nivelul energetic in functie de prezenta glicogenului varsat in sange de catre ficat-cand cand e marit sau perioada de dupa cand in lipsa glicogenului in ficat,creierul reduce metabolismul.[necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gregorian Bivolaru: Enciclopedia Naturistă a Afrodiziacelor-Vol.2, Editura Shambala, 2001, București ISBN 973-8279-00-3, pag.63, 64

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Guarana

Bibliografie[modificare | modificare sursă]