Jigokumon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gate of Hell (film))
Jigokumon
Rating
Titlu original地獄門
Gendramă  Modificați la Wikidata
RegizorTeinosuke Kinugasa[*][[Teinosuke Kinugasa (regizor de film japonez)|​]][1][2]  Modificați la Wikidata
ScenaristTeinosuke Kinugasa[*][[Teinosuke Kinugasa (regizor de film japonez)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorMasaichi Nagata[*][[Masaichi Nagata (producător de film japonez)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorDaiei Film[*][[Daiei Film (film company)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
MuzicaYasushi Akutagawa[*][[Yasushi Akutagawa (Japanese composer and conductor (1925–1989))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieMachiko Kyō[*][[Machiko Kyō (actriță japoneză)|​]]
Jun Tazaki[*][[Jun Tazaki (actor japonez)|​]][3]
Kazuo Hasegawa[*][[Kazuo Hasegawa (Japanese actor)|​]][2][3]
Isao Yamagata[2][3]
Masao Shimizu[3]
Yatarō Kurokawa[*][[Yatarō Kurokawa (actor japonez)|​]]
Koreya Senda[*][[Koreya Senda (Japanese actor)|​]][3]
Ryōsuke Kagawa[*][[Ryōsuke Kagawa (actor (1896-1987))|​]]
Kunitarō Sawamura[*][[Kunitarō Sawamura (actor japonez)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera
(Japonia)[4]
(Festivalul Internațional de Film de la Cannes)[4]
(Festivalul Internațional de Film de la Berlin)[4]
(Germania)[4]
(Statele Unite ale Americii)[4]  Modificați la Wikidata
Durata88 min.  Modificați la Wikidata
Țara Japonia[5]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiPrefectura Hiroshima  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba japoneză  Modificați la Wikidata
PremiiLeopardul de aur ()
Premiul Oscar pentru cele mai bune costume într-un film color[*] (Sanzo Wada[*][[Sanzo Wada (costume designer (1883-1967))|​]], )
Premiul Oscar pentru întreaga carieră  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune costume într-un film color[*] (Sanzo Wada[*][[Sanzo Wada (costume designer (1883-1967))|​]], )  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.films-sans-frontieres.fr/laportedelenfer  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Jigokumon este un film japonez jidaigeki din 1953 regizat de Teinosuke Kinugasa.[6][7] Spune povestea unui samurai (Kazuo Hasegawa) care încearcă să se căsătorească cu o femeie (Machiko Kyō) pe care o salvează, doar pentru a descoperi că aceasta este deja căsătorită. Filmat folosind Eastmancolor, Jigokumon a fost primul film color al Daiei Film și primul film color japonez care a fost lansat în afara Japoniei. Filmul a fost restaurat digital în 2011 de către Centrul Național de Film al Muzeului Național de Artă Modernă din Tokyo și Kadokawa Shoten Co., LTD. în cooperare cu NHK. Filmul a câștigat Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1954.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În timpul Rebeliunii Heiji, samuraiul Endō Morito este desemnat să o escorteze pe doamna de onoare Kesa departe de palat, odată ce aceasta se oferă voluntar să se deghizeze în sora daimyō-ului, câștigând astfel timp pentru ca tatăl daimyō-ului și adevărata soră să scape nevăzuți. Kesa este lăsată inconștientă când rebelii le atacă caravana, iar Morito o duce la casa fratelui său. Când fratele lui Morito sosește, acesta dezvăluie că și el face parte din rebeliune și îi sugerează lui Morito să i se alăture. Morito refuză să îl trădeze pe daimyō, Lordul Kiyomani. Odată ce el și Kesa sunt în siguranță, Morito își dovedește loialitatea față de Kiyomani, mergând personal la el pentru a-i duce vești despre insurecție.

După ce lovitura de stat a eșuat, Morito se întâlnește din nou cu Kesa. Îndrăgostit de ea, el îi cere Lordului Kiyomoni, care acordă câte o dorință fiecărui războinic loial care a ajutat la reprimarea rebeliunii, să-i acorde mâna lui Kesa în căsătorie. Kiyomoni îl informează că Kesa este deja căsătorită cu Wataru, un samurai din Garda Imperială, dar Morito cere ca dorința sa să îi fie îndeplinită. Kesa este îngrijorată de hotărârea lui Morito, dar Wataru îi promite că o va proteja.

După ce o aude pe Kesa interpretând muzică la koto, Kiyomani începe să simpatizeze cu Morito. El decide să-i dea lui Morito o șansă de a concura pentru mâna lui Kesa. Morito intră într-o cursă de cai în care concurează Wataru și aproape că îl atacă pe Wataru la o cină „Uită de cursă” după ce cursa s-a terminat, deranjându-i vizibil pe toți cei din jurul său.

La cererea Kesei, servitoarea ei, Tone, îi spune lui Marito că Kesa a plecat în vizită la mătușa ei. Morito se îndreaptă spre casă și descoperă minciuna. El o obligă pe mătușă să îi scrie un bilet Kesei în care pretinde că este bolnavă și că are nevoie ca Kesa să vină să o vadă. Kesa este de acord și se îngrozește când îl vede pe Morito așteptând-o. Când Morito amenință că îi va ucide pe toți pentru a face ce vrea cu ea, Kesa îi spune că îi va îndeplini dorințele inimii și îi detaliază un plan prin care Morito îl va ucide pe Wataru și o va revendica după ce va rămâne văduvă.

Kesa se întoarce acasă și se comportă cu generozitate cu Tone și Wataru. După ce toată lumea s-a dus la culcare, Morito se furișează în dormitor, dând o lovitură decisivă de moarte unei persoane de sub pătură. Este îngrozit când își dă seama că a ucis-o pe Kesa. Dându-și seama că Kesa s-a sacrificat mai degrabă decât să se supună pe ea sau pe oricine altcineva nebuniei lui, Morito îl roagă fără succes pe Wataru să-l ucidă în semn de penitență. În timp ce Wataru își jelește soția moartă, Morito îngenunchează în curte, își taie cocul de pe cap și jură să o ia de la capăt ca călugăr.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0045935/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=4970.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e http://www.imdb.com/title/tt0045935/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e „Jigokumon”, Internet Movie Database, accesat în  
  5. ^ Movie Walker, accesat în  
  6. ^ „Teinosuke Kinugasa”. kotobank. Accesat în . 
  7. ^ „地獄門”. Kinema Junpo. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]