GAZ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru o stare de agregare ale materiei vedeți Gaz.
GAZ
Tip constructor de automobile
Fondată 1929
Sediu Nijni Novgorod, Rusia
Industrie construcția de automobile
Produse automobile
Website www.gazgroup.ru

GAZ (Gorkovsky Avtomobilny Zavod) este o companie producătoare de automobile din Rusia, deținută de miliardarul Oleg Deripaska[1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Automobilele respective sunt fabricate în Lituania folosind parțial piese fabricate de GAZ–Rusia și agregatele de bază fabricate de fabricile europene, ce permite introducerea automobilelor în România cu taxe vamale zero.

Firma inițiatoare UAB „AVC“, Vilnius, este reprezentant oficial al uzinei producătoare GAZ în Europa și în conformitate cu acordul de licență primit efectuează asamblarea autoutilitarelor GAZelle.

În anul 2006 firma a început asamblarea și realizarea mașinilor GAZelle cu motorul ANDORIA-ADCR, EURO 4. Acesta reprezintă în principiu un motor nou, cu o capacitate cilindrică de 2.6 litri și dotat cu sistem de injecție common-rail, datorită căruia motorul se caracterizează prin calități tehnice avansate și consum mediu de carburant de 8.5 l/100 km.

În prezent uzina a fabricat și a realizat în țările europene mai mult de 5000 de mașini.

Uzina are parteneri și piață de desfacere în următoarele țări: Polonia, România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Italia, Germania, Austria, Spania, Serbia, Muntenegru, Croația, Islanda, Macedonia, Irlanda, Turcia, Elveția, Suedia, Estonia, Letonia.

Modele[modificare | modificare sursă]

  • GAZelle
Spate GAZelle
GAZelle
  • Valdai
  • GAZ-12_ZIM

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ GAZ negociază cu GM și Daimler pentru a concura modelul Logan în Rusia, 27 iul 2008, zf.ro, accesat la 20 noiembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]