Ferice Plai și Hoancă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ferice Plai și Hoancă
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Ferice Plai și Hoancă
Harta locului unde se află Ferice Plai și Hoancă
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașȘtei

Ferice (sat)
Coordonate46°38′55″N 22°34′20″E () / 46.64861°N 22.57222°E
Suprafață1,10 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Ferice Plai și Hoancă este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Bihor (în ramura nordică a Munților Bihorului, grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al comunei Buntești.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ferice Plai și Hoancă a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și se întinde pe o suprafață de 1,10 hectare[3]. Aceasta se suprapune sitului de importanță comunitară: Ferice - Plai[4].

Rezervația naturală reprezintă o zonă acoperită cu fânețe piemontane nealterate unde vegetează rarități floristice protejate prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5]; printre care specii de: anemone (Anemone narcissiflora) și carlina (Carlina acanthifolia). Arealul rezervației asigură condiții prielnice de viețuire unei reptile din familia Colubridae - năpârca (Natrix natrix); specie faunistică protejată la nivel european prin aceeași directivă a UE.

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]