Dăncioanea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dăncioanea
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Situl la Bucova
Situl la Bucova
Harta locului unde se află Dăncioanea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Dăncioanea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Caraș-Severin
 România
Cel mai apropiat orașOțelu Roșu
Coordonate45°26′46″N 22°38′17″E () / 45.44611°N 22.63806°E[1]
Suprafață379 ha
BioregiuneAlpină
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0052

Dăncioanea este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în sud-vestul României, pe teritoriul administrativ al județului Caraș-Severin[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Caraș-Severin aproape de limita teritorială cu județul Hunedoara, pe teritoriul sudic al satului Bucova[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 379 hectare[5].

Situl reprezintă o suprafață (încadrată în regiunea biogeografică alpină a Munților Retezat-Godeanu-Țarcu), arie protejată (stâncării, abrupturi calcaroase și grohotișuri, păduri de foioase și molidișuri, păduri în amestec, văi și culmi) ce adăpostește o mare diversitate faunistică și conservă habitate naturale de păduri acidofile de Picea abies[6].

Printre speciile faunistice aflate la baza desemnării sitului se află ursul brun (Ursus arctos), lupul cenușiu (Canis lupus), râsul eurasiatic (Lynx lynx) și izvorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]