Crișul Alb (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Crișul Alb
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Crișul Alb în județul Arad
Crișul Alb în județul Arad
Harta locului unde se află Crișul Alb Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Crișul Alb Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Arad
 România
Cel mai apropiat orașChișineu-Criș
Coordonate46°34′32″N 21°25′06″E () / 46.57556°N 21.41833°E[1]
Suprafață891 ha
BioregiunePanonică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0048

Crișul Alb este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în vestul României, pe teritoriul administrativ al județului Arad.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-vestică a județului Arad, întinsă de-a lungul luncii Crișului Alb, de la Chișineu-Criș până la Vărșand (aproape de granița cu Ungaria), lăngă drumul național DN79, care leagă Aradul de municipiul Oradea[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[3] și se întinde pe o suprafață de 891 hectare[4].

Scoică-mică-de-râu (Unio crassus)

Situl reprezintă o zonă (încadrată în regiunea biogeografică panonică) în lunca Crișului Alb (Câmpia de Vest), arie protejată (râuri, mlaștini, turbării, lunci aluviale, pajiști, păduri de foioase) ce adăpostește, conservă și protejază o comunitate importantă de scoici, cu indivizi din specia Unio crassus (scoică-mică-de-râu), specie cu risc ridicat de dispariție în sălbăticie, aflată pe lista roșie a IUCN[5]).

Flora este constituită din specii arboricole de: stejar (Quercus robur), frasin comun (Fraxinus excelsior), frasin de câmp (Fraxinus angustifolia), velniș (Ulmus laevis), salcie albă (Salix alba) sau plop alb (Populus alba).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite plante cu specii de: coada-vulpii (Alopecurus pratensis), sorbestrea (Sanguisorba officinalis), pălămidă (Cirsium brachycephalum), pipiriguț (Eleocharis carniolica) sau trifoi cu patru foi (Marsilea quadrifolia)[6].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]