Păduricea de la Santău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Păduricea de la Santău
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Păduricea de la Santău Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Păduricea de la Santău Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașOradea
Coordonate47°09′33″N 21°49′44″E () / 47.15917°N 21.82889°E[1]
Suprafață89 ha
BioregiunePanonică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0185

Păduricea de la Santău este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Borș.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitea central-vestică a județului Bihor, în partea nordică a satului Santăul Mic, în imediata apropiere a drumului comunal DC71 care leagă localitatea Borș de Santăul Mare[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Păduricea de la Santău a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[3] și se întinde pe o suprafață de 89 hectare[4].

Forfecuța bălții (Stratiotes aloides)

Situl[5] reprezintă o zonă împădurită (în bioregiune pontică) acoperită cu vegetație arboricolă, mlaștini, turbării, terenuri arabile, pajiști și pășuni, ce protejează habitate de Salix alba și Populus alba, arin negru (Alnus glutinosa) și frasin (Fraxinus excelsior), precum și elemente faunistice rare, cu specii de pești (țigănuș - Umbra krameri) sau amfibieni (buhai de baltă cu burta roșie - Bombina bombina, specie considerată ca vulnerabilă și aflată pe lista roșie a IUCN[6]).

În arealul sitului vegetează forfecuța bălții (Stratiotes aloides), o specie floristică (din genul Stratiotes) ce aparține familiei Hydrocharitaceae[7].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]