Campionatul Mondial de Fotbal 2034

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Campionatul Mondial de Fotbal 2034
كأس العالم لكرة القدم 2034
Kaʾs al-ʿālam li-kurat al-qadam 2034
Detalii
Țara gazdăArabia Saudită
Echipe48 (din 6 confederații)
2030
2038

Campionatul Mondial FIFA din 2034 va fi cea de-a 25-a ediție a Campionatul Mondial de Fotbal, un turneu internațional organizat de FIFA din patru în patru ani, disputat de echipele naționale masculine ale asociațiilor membre ale Federației Internaționale. Competiția va avea loc în Arabia Saudită care va găzdui în premieră turneul final al Cupei Mondiale.

Procesul de desemnare a țării gazdă[modificare | modificare sursă]

Procesul de desemnare a gazdei pentru Cupa Mondială din 2034 a început pe 4 octombrie 2023 și urmează să utilizeze aceleași cerințe ca și Cupa Mondială din 2030. Datorită politicii FIFA de rotație a confederațiilor, doar asociațiile membre din Confederația Asiatică de Fotbal și Confederația de Fotbal din Oceania sunt eligibile să găzduiască turneul final. Termenul limită pentru confirmarea interesului din partea asociațiilor licitatoare este 31 octombrie, la 25 de zile după anunțarea cerințelor de licitație.

După ce Arabia Saudită și-a retras candidatura pentru ediția din 2030 alături de Grecia și Egipt, saudiții și-au îndreptat atenția către o ofertă în solitar pentru 2034. Dacă oferta este de succes, turneul ar putea urma o strategie similară cu cea a Cupei Mondiale FIFA 2022 din Qatar pentru a atenua căldura verii din această zonă a planetei, turneul putând avea loc în perioada noiembrie-decembrie.

După ratarea organizării turneului din 2022, Australia a analizat inițial o candidatură comună cu Noua Zeelandă, ulterior o candidatură în solitar, în cele din urmă retrăgându-se din cursa pentru 2034 și lăsând astfel drum liber pentru Arabia Saudită.

Alte candidaturi

Selecționate calificate[modificare | modificare sursă]

Echipa Metoda de
calificare
Data
calificării
Număr total
de prezențe
Prezența
anterioară
Prezențe
consecutive
Cel mai bun rezultat
anterior
 Arabia Saudită Gazdă 31 octombrie 2023 7 2022 2 Optimi de finală (1994)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ASEAN nations to 'launch joint bid' to host 2034 FIFA World Cup”. www.aljazeera.com (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Limited, Bangkok Post Public Company. „Thailand to lead Asean bid for 2034 World Cup”. Bangkok Post. Accesat în . 
  3. ^ TODAY, ASIA (). „China to Overtake US economy and Host World Cup in 2034”. Accesat în . 
  4. ^ „Невозможно поверить! Казахстан и Узбекистан хотят провести чемпионат мира в 2034 году”. Sports.ru. . Accesat în . 
  5. ^ Reuters (). „Australia in stunning World Cup bid”. news.com.au — Australia’s leading news site. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |author= și |last= (ajutor)
  6. ^ Rugari, Dominic Bossi, Vince (). „New Zealand or Indonesia? Australia needs co-host to get World Cup bid off ground”. The Sydney Morning Herald (în engleză). Accesat în .