Biserica Santa Maria Scala Coeli din Roma

41°50′03″N 12°28′59″E (Biserica Santa Maria Scala Coeli din Roma) / 41.83421°N 12.48304°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Santa Maria Scala Coeli din Roma
Informații generale
Confesiunecatolicism  Modificați la Wikidata
Jurisdicție religioasăDioceza romano-catolică a Romei[*]  Modificați la Wikidata
Țara Italia Modificați la Wikidata
LocalitateRoma Modificați la Wikidata
città metropolitana d'Italia[*][[città metropolitana d'Italia (administrative divisions of Italy)|​]] Metropola Roma[*]
Coordonate41°50′03″N 12°28′59″E ({{PAGENAME}}) / 41.83421°N 12.48304°E
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Localizare
Fațada cu scările de intrare

Santa Maria Scala Coeli („Sfânta Maria a Scării către Rai”) este o biserică romano-catolică situată pe terenul Abației Tre Fontane, situată pe Via di Acque Salvie 1 din Quartiere Ardeatino (Q. XX.) din Roma. Aceasta este una dintre cele trei biserici afiliate mănăstirii trapiste și este situată pe o alee mică, Via delle Tre Fontane, în interiorul complexului mănăstirii. Prin tradiție, această biserică este amplasată pe locul unde a fost închis Sfântul Apostol Pavel[1] pe Via delle Tre Fontane în Roma.

Istoric[modificare | modificare sursă]

O biserică mai veche ce se afla în acest loc a fost renovată în 1582 de Vignola sub patronajul cardinalului Alessandro Farnese. Ulterior, actuala biserică a fost proiectată de Giacomo della Porta sub patronajul cardinalului Pietro Aldobrandini. Aspectul interior este octogonal. Pe scările care duc la el se pot vedea scrieri și desene zgâriată în piatră, probabil informații de la arhitect către constructori. Presbiteriul bisericii conține un mozaic de Francesco Zucca realizat după proiectele lui Giovanni della Vecchia.[2]

O tradiție veche susține că 10.000 de sclavi creștini care au murit în timp ce construiau Termele lui Dioclețian sunt îngropați în cripta bisericii și sunt venerați ca Sfântul Zeno[3] și însoțitorii lui. Unii sclavi morți în timpul construirii termelor sunt probabil îngropați în catacombe pe dealul din apropiere, deși cifra de 10.000 probabil că este exagerată.

Conform legendei, Sfântul Bernard a avut o viziune în timp ce oficia o mesă de comemorare în biserică. Viziunea era a sufletelor din purgatoriu care se rugau pentru urcarea la cer pe o scară - Scala Coeli - de unde provine și numele bisericii. Această viziune a stat la baza unei indulgențe atașate la mesele de comemorare celebrate în biserică. Mai târziu, această indulgență a fost acordată și altor biserici specifice din afara Romei. În 1500, Henric al VII-lea al Angliei a primit acordul scala coeli pentru noua sa capelă din Westminster Abbey, iar popularitatea acesteia în Anglia a crescut rapid. Până în anii 1520, legatele pentru mese „la Scala Coeli” erau comune.[4]

Imagine din interiorul bisericii Santa Maria Scala Coeli

Biserica aparține abației trapiste Tre Fontane, împreună cu bisericile Santi Vincenzo e Anastasio și San Paolo alle Tre Fontane. Biserica Scala Coeli era deja folosită de comunitatea ortodoxă română din Roma înainte de noiembrie 2002, când, pentru a marca vizita la Roma a patriarhului Teoctist, papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut în mod oficial dreptul de folosință provizorie, în scop liturgic, al românilor pentru această biserică.[5] Anterior, aceștia se adunau în Capela Maicii Domnului din Genezano de pe Via Cavour, dar acea capelă devenise prea mică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cripta este considerată închisoarea în care a fost ținut înainte de martiriul său.
  2. ^ Guida metodica di Roma e suoi contorni, by Giuseppe Melchiorri, Roma (1836); p. 434.
  3. ^ Deși moaștele sale au fost mutate în Santa Prassede în secolul al IX-lea.
  4. ^ „Select Glossary”. British History Online. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Episcopia Romano-Catolică de Iași, „Lumina Creștinului - Actualitatea: Mai aproape de unitate”, Ercis.ro, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • M. Armellini. „Le chiese di Roma dal secolo IV al XIX”.  Text "http://penelope.uchicago.edu/Thayer/I/Gazetteer/Places/Europe/Italy/Lazio/Roma/Rome/churches/_Texts/Armellini/ARMCHI*/home.html" ignorat (ajutor); Text ", Roma 1891, pp. 942-943" ignorat (ajutor);
  • C. Rendina, Le Chiese di Roma, Newton & Compton Editori, Milano 2000, p. 257-258.
  • Richard Krautheimer, S. Corbett, W. Frankl, Corpus basilicarum christianarum Romae. Le basiliche paleocristiane di Roma, Ed. Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, 1937.
  • Nicoletta Bernacchio, Abbazia delle Tre Fontane, Roma Jehoshua, 2007.
  • Giovanni Belardi, Abbazia delle Tre Fontane: il complesso la storia, il restauro. Idilerica, 1995.
  • Paul Letarouilly. Édifices de Rome moderne ou Recueil des palais, maisons, églises, couvents et autres monuments publics et particuliers les plus remarquables de la ville de Rome, dessinés, mesurés et publiés. De Agostini, Novara, 1992.
  • Valeriano Tiberia, con una nota di Cesare Brandi, Giacomo della Porta, un architetto tra Manierismo e Barocco, Bulzoni, Roma, 1974.
  • The Cardinals of the Holy Roman Church cardinals.fiu.edu/cardinals.htm

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Chris Nyborg, „Santa Maria Scala Coeli”, Web.archive.org, Arhivat din original în , accesat în