Drapelul Bahamasului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Steagul Bahamasului -- Proporțiile steagului - 1:2

Drapelul național al Bahamasului constă dintr-un triunghi negru situat la lance cu trei benzi orizontale: acvamarin, galben și acvamarin. Adoptat în 1973 pentru a înlocui drapelul albastru britanic modificat cu emblema coloniei coroanei a insulelor Bahamas, când Bahamas și-a obținut independența. Proiectarea actualului steag a încorporat elementele diferitelor propuneri făcute într-un concurs național pentru un nou steag înainte de independență.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Bahamas a devenit o colonie a coroanei Regatului Unit în cadrul imperiul său colonial în 1717.[1] Sub dominația colonială, Insulele Bahamas au utilizat drapelul britanic albastru și modificat prin adăugarea emblemei teritoriului. Acest lucru a fost inspirat de alungarea piraților și a constat dintr-o scenă înfățișând o navă britanică vânând două nave pirat spre mare încercuită de motto-ul „Expulsis piratis restituia domen“ („Pirații expulzat, comerțul restaurat“). Emblema a fost proiectat în jurul anului 1850, dar nu a primit aprobarea oficială până în 1964.[2]

Insulele Bahamas au primit autonomie internă în 1964.[1] După alegerile din 1972, teritoriul a început negocierile privind independența.[1][3] Căutarea pentru un drapel național a început la scurt timp după, cu un concurs organizat pentru a determina noul design. În loc de a alege un singur câștigător, s-a decis ca noul drapel a fost să fie un amestec de elemente din diferite propuneri.[2] Acesta a fost arborat pentru prima dată la miezul nopții, la 10 iulie 1973, ziua când Bahamas a devenit o țară independentă.[2][4] Noua țară a schimbat și numele din Insulele Bahamas în Bahamas.[5]

Design[modificare | modificare sursă]

Culorile drapelului are semnificații culturale, politice și regionale. Auriul face aluzie la soare - strălucește precum și alte resurse naturale importante de pe uscat[2] - în timp ce acvamarinul întruchipează apa care înconjoară țara. Negrul simbolizează „puterea“, [2][6] „vigoarea și forța“ poporului din Bahamas, în timp ce triunghiul îndreptat evocă natura lor „întreprinzătoare și determinată“ să cultive resursele naturale abundente de pe pământ și din mare[7].

Probleme legale[modificare | modificare sursă]

Drapelul Bahamasului este adesea folosit ca un drapel de conveniență de către navele comerciale străine. În conformitate cu Legea Navelor Comerciale din 1976 (modificată în 1982), orice navă internă sau străină - indiferent de țara de origine sau locul de înregistrare - pot fi înregistrate în Bahamas „fără dificultate“ [8] Mai mult decât atât, echipajul navei nu este restricționat de naționalitate și „membrii echipajului obișnuiți“ nu au „nevoie de cerințe de calificare“.[8] Această lipsă de reglementare a dus la o reputație de „siguranță slab” pentru navele care arborează steagul Bahamasului.[9] Acest lucru a devenit evident în noiembrie 2002, când un petrolier grecesc care a arborat pavilionul Bahamasului s-a rupt în două și s-a scufundat în Oceanul Atlantic în largul coastei spaniole de nord-vest. 60.000 tone de combustibil s-au deversat formând o imensă pată de petrol.[10]

Steaguri istorice[modificare | modificare sursă]

Steag Perioadă Folosință Descriere
1869-1904 Steagul Coloniei Coroanei Insulelor Bahamas Un steag albastru britanic modificat cu emblema coloniei care a constat dintr-o scenă înfățișând o navă britanică vânând două nave pirat spre mare încercuită de motto-ul „Expulsis piratis restituia domen“ ( „Pirații expulzat, comerțul restaurat“).
1904-1923 Steagul Coloniei Coroanei Insulelor Bahamas Coroana de pe emblemă a fost schimbată cu o coroană Tudor în forma unei cupole.
1923–1953 Steagul Coloniei Coroanei Insulelor Bahamas Coroana de pe emblemă a fost schimbată cu o coroană în stilul Edward.
1953–1964 Steagul Coloniei Coroanei Insulelor Bahamas Un steag albastru britanic modificat cu emblema coloniei prezentând coroana unei regine pentru noua regină a imperiului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Bahamas profile”. BBC News. BBC. Accesat în . 
  2. ^ a b c d e Smith, Whitney (). „Flag of the Bahamas”. Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc. Accesat în .  (necesită abonare)
  3. ^ „History of The Bahamas”. Lonely Planet. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ McJunkins, James (). „New Flag Hoisted Over Bahamas”. The Palm Beach Post. p. A1. Accesat în . [nefuncțională]
  5. ^ Albury, E. Paul (). „The Bahamas – Independence”. Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc. Accesat în .  (necesită abonare)
  6. ^ https://www.tripsavvy.com/are-bermuda-and-the-bahamas-in-the-caribbean-1487679
  7. ^ „Bahamas, The”. The World Factbook. CIA. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b Egiyan, G.S. (martie 1990). 'Flag of convenience' or 'open registration' of ships”. Marine Policy. Elsevier. 14 (2): 106–111. doi:10.1016/0308-597x(90)90095-9. 
  9. ^ Kelly, Nicki (). „Bahamas becomes newest ship registration center”. The Christian Science Monitor. Boston. p. 10. Arhivat din original la . Accesat în . (necesită abonare)
  10. ^ Ordás, M. C.; Albaigés, J.; Bayona, J. M.; Ordás, A.; Figueras, A. (). „Assessment of In Vivo Effects of the Prestige Fuel Oil Spill on the Mediterranean Mussel Immune System”. Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Springer Publishing. 52 (2): 200–206. doi:10.1007/s00244-006-0058-7. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

en Bahamas pe Flags of the World

Drapele naționale
Listă a drapelelor naționale | Listă a stemelor naționale