Asaph Hall

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Asaph Hall în Observatorul Nava din USA

Asaph Hall (Goshen, Connecticut, 15 octombrie 1829- Maryland, 22 noiembrie 1907) a fost un astronom american.

Cu o slabă instrucție academică, pentru că la moartera tatălui a fost forțat de împrejurări sa muncească ca tâmplar pentru ași ajuta mama, setea lui de cunoaștere și de a studia cerul l-au făcut să se pregăteasca singur. În 1857 începe sa lucreze ca ajutor al astronomului William Cranch Bond în Observatorul Harvard ,(Harvard College Observatory), cu un salariu de 12 dolari pe lună.

În 1856 se căsătorește cu Angeline Stickney [1830-1892), care mereu l-a sprijinit în munca lui.

După ce a efectuat multe observații, a învățat tehnici astronomice și a acumulat noi cunoștințe, în 1863 a fost numit director al Observatorului Naval din Washinton (USNO), unde a descoperit cei doi sateliți ai lui Marte în august din 1877, Deimos și Phobos, cu marele telescop refractor de 66cm care se gasea în institut , proiectat de opticul american Alvan Clark. Înainte a mai descoperit perioada de rotație a planetei Saturn. În 1895 ocupă postul de rofesor de astronomie la Universitatea Harvard.

Unul din cele mai mari cratere din Phobos se numește Hall în onoarea lui; Stickney numit în onoarea soției lui, este cel mai mare și profund din respectivul satelit.

A avut trei copii: Asaph Jr., Samuel, Angel și Percival; doar primul (Asaph Hall Jr.) a continuat tradiția familiei și formandu-se ca astronom, efectuând numeroase studii astronomice, a publicat o mare cantitate de articole și studii.