Șuberec

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șuberec

Çibörek și ayran într-o cafenea turcească
Origine
Alte denumiriÇibörek, çiğ börek
Regiunea sau statulCrimeea
Creator(ii) mâncăriiTătarii crimeeni
Informații
FelulPrincipal
Ingredient principalCarne tocată, ceapă
Alte ingredientemiel[*]
Q4377441[*]
făină
carne
ceapă
ulei vegetal  Modificați la Wikidata

Șuberecul este un tip de plăcintă în formă de semicerc, umplută cu carne tocată, bogat condimentată, și ceapă tocată fin. Plăcinta este prăjită în baie de ulei, având textura la exterior asemănătoare cu cea a unei scovergi sau a unui langoș.[1][2][3]

Șuberecul provine din bucătăria tătarilor crimeeni și este populară ca gustare și mâncare de stradă în Caucaz, Asia de Vest, Asia Centrală, Țările Baltice, România, Rusia, Turcia, Ucraina. Ca parte a bucătăriei românești, face parte din specificul local al Dobrogei.[3][4][5][6]

Preparare[modificare | modificare sursă]

Un șuberec este un börek de formă semicirculară, umplut cu un strat subțire de carne tocată de vită sau de miel care a fost condimentată cu ceapă măcinată și piper negru. Carnea este așezată într-un strat suficient de subțire pentru a se găti complet atunci când plăcinta este prăjită în baie de ulei de floarea-soarelui sau de porumb. Aluatul, făcut din făină, sare și apă, este moale și maleabil, dar nu lipicios. Aluatul se separă în biluțe mici și fiecare se întinde cu ajutorul unui făcăleț subțire. Se adaugă făină suplimentară doar dacă este necesar pentru a împiedica aluatul să se lipească.[7][8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bylinka, E.A.L. (). Home Cooking from Russia: A Collection of Traditional, Yet Contemporary Recipes. AuthorHouse. p. 12. ISBN 978-1-4670-4136-2. Accesat în . 
  2. ^ Kraig, Bruce; Sen, Colleen Taylor (). Street Food Around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO. p. 369. ISBN 978-1-59884-955-4. Accesat în . 
  3. ^ a b „Çiğ börek | Traditional Savory Pastry From Turkiye | TasteAtlas”. www.tasteatlas.com. Accesat în . 
  4. ^ Karen Evans-Romaine; Helena Goscilo; Tatiana Smorodinskaya, ed. (). Encyclopedia of Contemporary Russian Culture. Taylor & Francis. p. 100. ISBN 978-1-136-78785-0. Accesat în . Originally a Crimean Tatar dish, cheburerki became popular in other regions of the former USSR. 
  5. ^ Kraig, Bruce; Sen, Colleen Taylor (). Street Food Around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO. p. 364. ISBN 978-1-59884-955-4. Accesat în . 
  6. ^ Luca, Auris (). „Musulmanii din Dobrogea gătesc cel mai bun șuberek, pe plita veche, din lut, a bunicii”. Descopera Dobrogea. Accesat în . 
  7. ^ Sarlık, Mehmet (). 5. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu bildirileri. Afyon Belediyesi. ISBN 978-975-93567-0-5. 
  8. ^ Sarar, İsmail Ali (). Eskişehir: edebiyatı, tarihi, kültürü, folkloru üzerine bildiriler. Çınar Yayıncılık.