Sari la conținut

Walter Cronkite

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Walter Cronkite
Date personale
Nume la naștereWalter Leland Cronkite, Jr. Modificați la Wikidata
Născut[7][8][9][10] Modificați la Wikidata
St. Joseph⁠(d), Missouri, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (92 de ani)[11][7][8][9] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA[12] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMount Moriah Cemetery[*][[Mount Moriah Cemetery (cemetery in Kansas City, Missouri)|​]][13] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (accident vascular cerebral) Modificați la Wikidata
PărințiWalter Leland Cronkite[*][[Walter Leland Cronkite (24 Sep 1893 - May 1973)|​]][14]
Helen Fritsch[*][[Helen Fritsch (18 Aug 1893 - 7 Nov 1993)|​]][14] Modificați la Wikidata
CopiiKathy Cronkite[*][[Kathy Cronkite (actress)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Episcopală din Statele Unite Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
prezentator de știri[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[15] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Texasului din Austin
San Jacinto High School[*][[San Jacinto High School (high school in Texas, United States)|​]]
Moody College of Communication[*][[Moody College of Communication (American communication college at the University of Texas at Austin)|​]]
Ella J. Baker Montessori School[*][[Ella J. Baker Montessori School (School in Texas, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiMedalia Prezidențială pentru Libertate[*] ()[1]
Ordinul de Merit al Republicii Austria în grad de Comandor de Argint[*]
Four Freedoms Award – Freedom of Speech[*][[Four Freedoms Award – Freedom of Speech |​]]
George Polk Award[*][[George Polk Award (American journalism prize)|​]] ()
Library of Congress Living Legend[*][[Library of Congress Living Legend (award for creative contributions to American life)|​]][2]
Premiul Internațional Ischia pentru Jurnalism[*] ()
Nierenberg Prize[*][[Nierenberg Prize (American science and technology award)|​]] ()
Peabody Awards[*][[Peabody Awards (international awards for excellence in radio and television)|​]] ()
Peabody Awards[*][[Peabody Awards (international awards for excellence in radio and television)|​]] ()
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
Edward R. Murrow Lifetime Achievement Award[*][[Edward R. Murrow Lifetime Achievement Award (prize given by the Edward R. Murrow College of Communication (Washington State University))|​]] ()[3]
International Space Hall of Fame[*][[International Space Hall of Fame (Hall of Fame at the New Mexico Museum of Space History)|​]] ()[4][5]
Trustees Award[*][[Trustees Award (award given by the National Academy of Television Arts and Sciences)|​]] ()[6]
Evelyn F. Burkey Award[*][[Evelyn F. Burkey Award (Writers Guild of America, East award)|​]]  Modificați la Wikidata
Walter Cronkite în anul 2004

Walter Leland Cronkite Jr. (4 noiembrie 1916 Saint Joseph, Missouri - 17 iulie 2009 New York) a fost un jurnalist și prezentator american de televiziune cunoscut pentru prezentarea între anii 1962 - 1981 a jurnalului televizat CBS Evening News pe canalul CBS News. A fost la vremea sa considerat jurnalistul cel mai serios, experimentat și reprezentativ în ochii opiniei publice americane și de aceea a dobândit o mare influență în rândul clasei politice și al lumii mondene din țara sa.

Familia și anii de învățătură

[modificare | modificare sursă]

Cronkite s-a născut in 1916 la Saint Joseph, Missouri, într-o familie cu rădăcini olandeze, [16]scoțiene și germane, și de religie episcopaliană, și a crescut la Houston, Texas. Era unicul fiu al medicului stomatolog Dr. Walter Leland Cronkite Sr, și al lui Helena Lena născută Fritsch. A frecventat Universitatea Texas și în anii de colegiu a intrat în secția „Nu” a Fraternității „Chi Phi”.

Debutul și anii de război

[modificare | modificare sursă]

În anii de liceu și facultate a colaborat la ziare locale (începând cu „Houston Post”), la rubrici de fapte diverse și de sport. A lucrat apoi ca prezentator la stația de radio WKY din Oklahoma City, iar din anul 1937 la agenția de presă United Press International. După intrarea SUA în cel de al Doilea Război Mondial în decembrie 1941 a urmat armata americană în Africa de Nord și Europa, fiind unul din cei mai însemnați reporteri americani de pa câmpul de luptă. A fost parașutat în Olanda odată cu renumita divizie aeropurtată 101 și a luat parte la debarcarea în Normandia. După război a urmărit și raportat despre desfășurarea Procesului de la Nürnberg, apoi a lucrat pentru agenția UPI la Moscova, vreme de doi ani.

În anul 1950 s-a angajat, la canalul de televiziune de curând inființat al CBS News , fiind chemat acolo de către Edward R. Murrow care îl remarcase și încercase deja să -l „fure” de la UPI încă în timpul războiului. La 7 iulie 1952 a fost stabilit termenul de anchor pentru a descrie munca de acoperire mediatică efectuată de Cronkite la Convenția Partidului Democrat și a Partidului Republican din acel an, cele dintâi convenții de partid transmise la televizor pe scară națională. [17] Cronkite a lucrat la acoperirea mediatică a alegerilor prezidențiale din 1951. În 1960 el a fost și prezentatorul și la prima transmitere tv în SUA a Jocurilor olimpice - Olimpiada de iarnă de la Squaw Valley.

El a îndeplinit funcția de „anchorman” pentru CBS Evening News între 16 aprilie 1962 și 6 martie 1981 inclusiv, devenind un „icon” mediatic pentru publicul din SUA. La 2 septembrie 1963 el a lansat o emisiune de știri de jumătate de oră, cu 15 minute mai lungă decât formatul de până atunci al „CBS Evening News”, ceea ce a marcat nașterea telejurnalului modern.

În prima perioadă a activității sale la CBS Evening News, Cronkite s-a văzut concurat de echipa lui Chet Huntley și David Brinkley de la NBC care conduceau Huntley-Brinkely Report. În anii 1960 aceștia aveau un rating mai mare decât emisiunea lui Cronkite. Această situație s-a schimbat la sfârșitul anilor 1960 cand RCA a hotărât să nu mai finanțeze NBC News în aceeași măsură cum CBS finanta CBS News. Drept urmare CBS News câștigă o bună reputație pentru preciziunea si amploarea acoperirii jurnalistice. In 1968 CBS Evening News a început să depășească Huntley Brinkley Report în numărul de telespectatori din perioada verii.

„CBS Evening News” a ajuns să domine scena știrilor în SUA în anul 1970, când cu ieșirea la pensie a lui Huntley, dispute interne în cadrul RCA au compromis alegerea unui succesor și a unui nou format al emisiunii. În acest timp programul lui Cronkite a obținut un avantaj pe care nu îl va pierde pe toată durata prezenței sale pe micul ecran (până în 1981) Deși până la urmă NBC a decis numirea talentatului, popularului și respectabilului John Chancellor, Cronkite a rămas cel mai popular „anchorman” (prezentator) al Americii.

Multă vreme Cronkite a fost considerat una din persoanele cele mai fiabile din SUA. Poreclit „Unchiul Walter”, el a rămas în memoria colectivă acela care i-a informat pe americani despre cele mai importante evenimente, într-atâta că vocea sa a rămas legată de amintirea crizei cubane, a uciderii președintelui John F. Kennedy, a știrilor legate de războiul din Vietnam, a debarcării lui Apollo 11 pe Lună, scandalul Watergate și criza ostaticilor americani în Iran. Propoziția sa specifică, cu care încheia transmisiune, era …and that's the way it is, , urmată de dată. Ceea ce l-a inspirat pe succesorul său, Dan Rather, care a obișnuit să spună …and that's part of our world tonight

Moartea președintelui Kennedy

[modificare | modificare sursă]

Mulți americani își aduc aminte de Cronkite ca fiind cel dintâi prezentator care a anunțat știrea morții președintelui Kennedy, spunând dupa o lunga relatare a evenimentului, cuvintele următoare: de la Dallas, Texas, ultima știre, e oficial:Președintele Kennedy a murit la ora 1 după amiază, ora centrală a continentului, ora 2 a coastei de est, acum circa 38 minute. După anunț, Cronkite părea sa fi fost emoționat și să fi scăpat o lacrimă, ceea ce era ieșit din comun pentru un prezentator de obicei imperturbabil.

La sfârșitul carierei

[modificare | modificare sursă]

În ultimii ani Cronkite a realizat o serie de emisiuni speciale de interviuri asupra principalelor evenimente petrecute în cursul carierei sale, sub titlul „Omul cel mai de încredere din America”

Dupa editorialul lui Cronkite asupra Ofensivei Tet în războiul din Vietnam, în care a afirmat că nu cu putință de câștigat acel război, președintele Lyndon Johnson a afirmat: Dacă l-am pierdut pe Walter Cronkite, înseamnă că am pierdut America moderată. La scurt timp după aceea Johnson a abandonat cursa pentru președinția SUA din anul 1968.

Vestea retragerii lui Cronkite de pe scena televiziunii la 14 februarie 1980 a devenit un eneniment national. Succesorul său ca prezentator al CBS Evening News a fost Dan Rather. Cronkite a continuat să dețină o emisiune editorială pe rețeaua King Features Syndicate. Până în anul 2000 a transmis ocazional ca reporter special pentru rețelele CBS, CNN si NPR. Într-una din aceste ocazii el a comentat zborul spațial al lui John Glenn din anul 1998, așa cum comentase și primul zbor al acestuia în anul 1962. Mai apoi și-a împrumutat vocea personajului Benjamin Franklin într-un film de desene animate pentru școlii Copiii libertății (Liberty's Kids). De asemenea a apărut ca radioamator într-un film documentar al lui American Radio Relaz League, despre servicii de radio amatori în serviciul public. În anul 1995 Cronkite aparut pe Broadway ca narator în 'How to Succeed in Business Without Really Trying.


In anii 1980 Cronkite era unul din candidații luat în considerare în programul NASA „Jurnaliști în spațiu”, care a fost, însă, abandonat în urma dezastrului navetei spațiale Challenger. În anul 1995 a dublat unele părți din filmul Apollo 13, modificând unele propoziții pentru a părea și mai fidele stilului sau.

A continuat încă la o vârstă înaintată să se exprime în probleme politice în rubrica sa de opinie În 1998 a ținut partea președintelui Bill Clinton în timpul procesului său pentru încriminare. A propus înființarea unul guvern mondial, adunând fonduri pentru Asociația federalistă mondială , numita în zilele noastre Citizens for Global Solutions. Cu ocazia unei ceremoniei la ONU în octombrie 1999 Cronkite a afirmat: „Mulți din noi gândesc că pentru a evita un conflict mondial catastrofal trebuie să întărim Națiunile Unite, ca un prim pas spre o admninistrație mondială inspirată de guvernările noastre, cu putere legislativă, executivă și judiciară și cu o forță de poliție pentru menținerea legii și păcii. Pentru aceasta, noi americanii ar trebui, firește, să renunțăm la o parte din suveranitatea noastră. Va fi o pilula amară de înghițit. Va fi nevoie de mult curaj, multa incredere in noua ordine. Dar coloniile americane au mai făcut-o odată și au creat una din cele mai perfecte uniuni ce s-au văzut în lume”.

In anul 2003 Cronkite , care poseda terenuri la Martha's Vineyard,a fost implicat intr o lunga dezbatere in care s-a împotrivit construirii de generatoare eoliene în zona aceea. In același an el s-a opus războiului din Irak declanșat de președintele George W. Bush. In 2004 a fost văzut luând în public un interviu lui Robin Williams la intrarea la «The Magic of Disney Animation» de la Walt Disney World . In acelaș an a aparut in filmul lui Robert Greenwald, Outfoxed, ]n care a criticat aspru canalul FoxNews întemeiat de Rupert Murdoch,calificându-l „de extremă dreapta”.

În aprilie 1997 Cronkite a suferit o operație de urgență de bypass coronarian quadruplu. El a murit la 17 iulie 2009 la New York, in varsta de 92 ani, în urma unui accident vascular cerebral datorit bolii hematologice de care suferea. La 15 martie 2005 a murit la 89 ani, in urma unui cancer, soția lui Betsy, pe numele ei întreg Mary Elizabeth Simmons, născută Maxwell. Perechea a avut trei copii.

Premii și onoruri

[modificare | modificare sursă]
 • Universitatea Arizona a instituit un curs în cinstea sa: Școala Walter Cronkite de jurnalism și comunicații de masă.
 • 1968 - Premiul Carr Van Anda din partea Scolii de Jurnalistica E. W. Scripps al Universității Ohio - pentru contribuții durabile la jurnalistică
 • 1970 - Premiul George Polk "Libertatea presei" pentru jurnalistică
 • 1972 - Premiul James Madison din partea Societății Whig-Cliosofice de la Universitatea Princeton pentru merit în serviciul public
 • 1981 - Medalia prezidențială a Libertății - i-a fost conferită de președintele Jimmy Carter
 • 1997 - Premiul Global Governance Award „Norman Cousins”
 • 2006 - A primit titlul de Ambasador al Explorării, din partea NASA , primul necosmonaut căruia i s-a conferit această distincție
 • Premiul Peabody pentru excelență în radioteleviziune
 • Premiul William White pentru merit în jurnalistică
 • un premiu Emmy din partea Academiei de arte și științe ale televiziunii
 • Medalia de aur a Societății Internaționale de Radio și televiziune
 • 2010 - un asteroid a primi numele său
 • A Reporter's Life” - autobiografie („O viață de reporter”)

Surse și legături exterioare

[modificare | modificare sursă]
 1. ^ Presidential Medal of Freedom Remarks at the Presentation Ceremony. 
 2. ^ Walter Cronkite - Living Legends (în engleză), Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii 
 3. ^ https://murrow.wsu.edu/symposium/the-edward-r-murrow-achievement-award/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://www.nmspacemuseum.org/inductee/walter-cronkite/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ Alamogordo (în engleză), El Paso Times, , p. 11 
 6. ^ Trustees Award – The Emmys (în engleză), accesat în  
 7. ^ a b „Walter Cronkite”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 8. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 9. ^ a b Walter Cronkite, SNAC, accesat în  
 10. ^ Walter Cronkite, Internet Broadway Database, accesat în  
 11. ^ http://www.cbsnews.com/stories/2009/07/17/eveningnews/main5170556.shtml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ „Walter Cronkite”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 13. ^ Find a Grave 
 14. ^ a b Genealogics 
 15. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 16. ^ situl house of names despre numele si genealogia familiilor Cronkite
 17. ^ CBS
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Walter Cronkite