Viktor Cernomîrdin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Viktor Cernomîrdin

Viktor Stepanovici Cernomîrdin (în rusă Виктор Степанович Черномырдин, n. 9 aprilie 1938 – d. 3 noiembrie 2010[1]) a fost un inginer și om politic rus, care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Federației Ruse (14 decembrie 1992 - 23 martie 1998) și prim-ministru interimar (23 august - 11 septembrie 1998).

Victor Stepanovici Cernomîrdin, fostul ministru al Industrie gazelor și fostul prim-ministru al guvernului Rusiei, a creat compania Gazprom. El numea economia Rusiei “gospodărie națională”. Uniunea Sovietică s-a destrămat, dar ramura de gaz a industriei sovietice nu. Ca urmare a liberalizării prețurilor, întreprinderile rusești au fost vândute pe nimic și au dat faliment, dar întreprinderile din industria gazului au rămas în proprietatea statului, servind binelui comun.

Înainte de a începe aplicarea reformelor, Cernomîrdin și-a trimis subalternii în Occident, în Germania și în Italia din dorința de a fi în pas cu evoluția tehnologiei și pentru a crea un sistem care să nu poată fi distrus. În 1989, Cernomîrdin susține ideea transformării Ministerului Industriei Gazelor într-un concern de stat. Acest aspect a fost dezbătut în prezidiul Consiliului de Miniștri al URSS, consiliu care nu mai avea de trăit decât doi ani. URSS și-a încetat existența în decembrie 1991, ca și toate ministerele sale, dar Gazprom continuă să existe și azi.

Note[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Paniușkin V., Zîgar M., GAZPROM - Noua armă a Rusiei, Editura Curtea Veche, București, 2008