Persona non grata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Persona non grata sau persona ingrata (din latină persona non grata — persoană nedorită) este un termen care se utilizează oficial în relațiile diplomatice și se referă la un reprezentant diplomatic care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate.[1]Persona grata” sau „persona gratissima” este antonimul lui „persona non grata”.

Termenul mai poate fi folosit și în vorbirea curentă despre o persoană care este exclusă dintr-un anumit cerc, sau despre cei care au pierdut dreptul de a intra într-un cazinou.

În relațiile diplomatice[modificare | modificare sursă]

Diplomații străini se bucură de așa-numita imunitate diplomatică, ei neputând fi condamnați pentru o încălcare a legii pe teritoriul unei țări străine. Singura posibilitate pentru țara gazdă este de a-i declara personae non gratae și de a-i invita să părăsească țara respectivă. Astfel, au fost cazuri în care membri ai corpului diplomatic au fost nevoiți să părăsească țara gazdă, de exemplu, pentru acte de spionaj.

Potrivit art. 9 Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice (1961), o țară gazdă poate „declara în orice moment și fără a fi nevoit să explice decizia sa" pe orice membru al personalului diplomatic persona non grata.[2] O persoană astfel declarată este considerată inacceptabilă și este, de obicei, rechemată în țara sa de origine. Dacă nu este rechemat, țara gazdă „poate refuza să recunoască persoana în cauză ca membru al misiunii”.[3]

Alte utilizări[modificare | modificare sursă]

O persoană poate fi declarată persona non grata înainte ca aceasta să intre în țara gazdă.[2]

În folosirea non-diplomatică, referirea la cineva ca persona non grata înseamnă a spune că persoana care nu este populară sau acceptată de alții.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „dexonline”, Dexonline.ro, accesat în  
  2. ^ a b „What does it mean to be declared persona non grata?”, DW.COM, accesat în  
  3. ^ „Vienna Convention on Diplomatic Relations - e Diplomat”, Ediplomat.com, accesat în  
  4. ^ „Persona non grata definition in the Cambridge English Dictionary”. Cambridge Dictionary. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]